Gazdaság

Akadályok a szerbiai ingázók előtt

Újabb problémával szembesültek a Magyarországra ingázó szerbiai munkások. Gyalogolni eddig sem lehetett volna az autópályán, de most aztán végképp eltűnt ez a lehetőség.

Akadályok a szerbiai ingázók előtt
Hazafelé... (képünk illusztráció)
Fotó: MH archív / Burger Zsolt

Bár nincs pontos adat arról, hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra, az biztos, a Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol akadnak olyanok, akik „nálunk” keresik a kenyerüket – írta meg csütörtökön a Vajdaság.ma. Mint a cikkben olvasható, nyáron, valamint a téli és tavaszi ünnepek időszakában Horgosnál mindkét irányban több órás a veszteglés, így autóval lehetetlen átkelni a túloldalra, és időben megjelenni a munkahelyen.

A szükség arra kényszerítette az érintetteket, hogy maguk találjanak megoldást problémáikra. A legtöbben egyszerűen hajnalban gépkocsival elmennek a határig, majd a szerb oldalon leparkolnak, és átgyalogolnak a horgosi autópálya-átkelőn a magyar oldalra – ahonnan egy ott parkoló másik járművel folytatják az útjukat.

A lap emlékeztet, e módszer nem teljesen szabályos, lévén az autópályán tilos lenne gyalogolni, de a magyar hatóságok is oda terelik az embereket azokban az órákban, amíg az úgynevezett kishatárátkelő zárva tart. Más megoldás ugyanis nincs.

A jelenlegi problémát viszont az okozza, hogy ennek az átgyalogolási módszernek a lehetősége megszűnt, mert a szerb oldalon nekifogtak az épületek felújításának.

A Horgos 1 és 2 átkelő közti földes út eltűnt, a kiskapu sincs már meg. Az embereknek így 2,5 kilométeres kerülőt kell tenniük gyalog az autópálya szerb szakaszán, ami már tényleg baleset- és életveszélyes. Vagy kénytelenek gépkocsival átlépni a határt, de az út néha két-három órát is igénybe vesz a veszteglés miatt.

Az érintettek most a VMSZ vezetéséhez fordultak azért, hogy a helyzetet valamiképpen rendezzék.

Kapcsolódó írásaink