Gazdaság

ENSZ: Svájc volt a leginnovatívabb ország a világon 2022-ben is

A lista első húsz helyén továbbra is az európai országok állnak jelentős számban

Az Egyesült Államokat és Svédországot maga mögé utasítva, 2022-ben újból Svájc volt a leginnovatívabb ország a világon – derült ki az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) szerdán közölt legfrissebb tanulmányából.

ENSZ: Svájc volt a leginnovatívabb ország a világon 2022-ben is
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az elemzésben részt vevő 132 ország közötti rangsort 80 különböző szempont – befektetés, oktatás, kutatásokra fordított finanszírozás, online termékek fejlesztése – alapján állapították meg. A fejlődő országok közül India, Indonézia, Pakisztán, Üzbegisztán és Brazília is jól teljesített az innováció területén – emelték ki a jelentésben. A lista végére Burundi, Irak és Guinea került.

Sacha Wunsch-Vincent, a WIPO munkatársa kiemelte: a lista első húsz helyén továbbra is az európai országok állnak jelentős számban. „Nem veszítenek az erejükből” – tette hozzá a szakértő.

A tanulmányban ugyanakkor rámutatnak: a kockázati tőke jelentős csökkenése negatív következményekkel járhat sok ország innovációs erejére. „Tavaly 40 százalékkal csökkent a kockázati tőke, és ez a trend tovább folytatódott, miután az idei év első felében az előző év azonos időszakához képest 47 százalékkal csökkent a kockázati tőke” – derül ki a közleményből. Daren Tang, a WIPO főigazgatója szerint a csökkenés hátterében az emelkedő kamatlábak állnak.

„Ez az olcsó pénz vége” – tette hozzá Wunsch-Vincent.

Kapcsolódó írásaink