Gazdaság

Czomba Sándor: A szakképzés egyik legfontosabb célja a munkanélküliség megelőzése

Egészen más problémákkal küzd a munkaerőpiac jelenleg, mint 2010-ben

A szakképzés egyik a legfontosabb célja a munkanélküliség megelőzése, olyan piacképes szakmát kell a fiatalok kezébe adni, amellyel tudnak, akarnak és képesek lesznek dolgozni – hangsúlyozta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Szolnokon.

Czomba Sándor: A szakképzés egyik legfontosabb célja a munkanélküliség megelőzése
Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MH-archív/Kövesdi Andrea

Czomba Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal által szervezett kétnapos Pályaválasztási kiállítás első napján azt mondta, hogy amíg van magyar munkaerő addig magyarokkal kell feltölteni az itt működő cégek álláshelyeit. Hozzátette: az elmúlt időszak alapján egyértelmű, hogy a cégek alapvetően magyar munkatársakat keresnek, csak „sajnos fogytán van a használható, hadra fogható magyar munkaerő”. Ezért kell mindent megtenni, segíteni minden eszközzel, lehetőséggel a jelenleg munka nélkül lévő embereket – emelte ki.

Az államtitkár arról beszélt, hogy egészen más problémákkal küzd a munkaerőpiac jelenleg, mint 2010-ben. Szavai szerint akkor egy „borzasztó magas” munkanélküliség mellett kellett valamit tenni, hogy ne segélyen, hanem munkalehetőségen keresztül tudjanak az emberek boldogulni. Tizenhárom éve a munkanélküliségi rátát, illetve a foglalkoztatási adatokat tekintve is bőven az utolsó negyedben volt Magyarország az uniós országok között, jelenleg a svédekkel, a németekkel, a franciákkal „vagyunk egy súlycsoportban”, most 3,9 százalék a munkanélküliségi ráta – számolt be.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is óriásit változott a helyzet az elmúlt bő tíz évben: bár kicsit magasabb a munkanélküliségi ráta az országos átlagnál, 5,6 százalék körüli, de számottevő a javulás a korábbi két számjegyű adatokhoz képest – tájékoztatott.

Czomba Sándor a fiatalok helyzetéről azt mondta, hogy míg 2013-ban a vármegyében 3500 regisztrált pályakezdő álláskereső volt, idén nyáron 750. Ez még mindig sok, de érezhető a javulás – jegyezte meg. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok piacképes szakmát válasszanak.

A koronavírus-járvány idején minden munkáltató megtanulta, hogy a használható embereit meg kell tartani, ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon a foglalkoztatás ilyen magas szinten van – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: míg a koronavírus-járványnak volt eleje és nagyjából látszott a vége, a mostani válságnak nem tudni hol a vége, így nagyon nehéz olyan eszközökkel készülni, amely a mostani válságra megfelelő választ tud adni.

Czomba Sándor biztatta a vállalkozásokat, hogy türelemmel és kitartással keressék a magyar munkaerőt. A duális képzés adta lehetőségeket maximálisan ki kell használni, a szakmát igazán éles körülmények között, éles helyzetben lehet megtanulni – mondta az államtitkár.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán a megnyitón arról beszélt, hogy fontos a munkaalapú társadalom tovább építése, megerősítése. A vármegyében a szakképző intézményekkel, az általános iskolákkal jó kapcsolatot ápolnak, a régióban is versengenek a munkáltatók a szakképzett munkaerőért – mondta.

A szeptember 27-28. között megrendezett Pályaválasztási kiállítás az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói, a szüleik és a pedagógusok számára nyújt információt a pályaválasztásról. Az eseményen bemutatkoznak a megyei középfokú oktatási intézmények, valamint lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalok megismerjék az egyes foglalkozásokat, és betekintést nyerhetnek abba, hogy mivel foglalkoznak az egyes szakmák képviselői – tájékoztatott.

Tagai Dóra, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. HR-vezetője arról beszélt, hogy Debrecenben, Győrben és Budapesten erősek az egyetemi kapcsolataik. Szoros együttműködésben dolgoznak a jászberényi Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégiummal, a pár éve indított duális képzés nagyon jól funkcionál. Több mint száz diákot rotációs képzésben tudtak fogadni az évek során, valamint több mint negyven diák vett illetve vesz rész a duális képzésben, akik közül sokakat foglalkoztatnak már, mások tovább tanulnak egyetemeken. A szakember bátorította a fiatalokat a műszaki képzésben való részvételre.

Kapcsolódó írásaink