Gazdaság

Gyeripaszka: Az orosz gazdaság meglepően jól viseli a szankciókat

A Financial Times előrejelzése idén 1,5 százalékos, jövőre 1,2 százalékos növekedést valószínűsít

Oleg Gyeripaszka orosz nagybefektető szerint az orosz gazdaság „meglepően jól” viseli az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciókat.

Gyeripaszka: Az orosz gazdaság meglepően jól viseli a szankciókat
Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Gyeripaszka a Financial Times című londoni üzleti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában kijelentette: őt is meglepetésként érte Oroszország ellenállóképessége, mivel korábban azt hitte, hogy a háború csődbe sodorja a gazdaságot.

Az oligarcha – Oroszország egyik leggazdagabb embere – az interjúban hangsúlyozta: az ország új kereskedelmi kapcsolatokat épített ki feltörekvő gazdaságokkal, emellett növelte a hazai termelés bővítését célzó beruházásokat, és ennek révén tudott talpon maradni a gazdaságának elszigetelésére hozott intézkedések közepette is.

Gyeripaszka szerint az orosz magánszektor teljesítménye robusztusabb, mint ahogy azt ő alig néhány hónappal ezelőtt is elképzelhetőnek tartotta.

„Meglepődve látom, hogy az üzleti magánszektor ennyire rugalmas. Többé-kevésbé biztos voltam abban, hogy a gazdaság akár 30 százaléka is összeomolhat, de (az arány) ennél sokkal kevesebb” – fogalmazott a Financial Timesnak nyilatkozva az orosz milliárdos.

Hozzátette: a gazdaság lassulásának mértéke a háborús kiadások és „a mindenféle állami támogatások” figyelembevételével is meglepően csekély, „a magángazdaság megtalálta a sikeres működés módját”.

A Financial Times idézi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzését, amely az orosz gazdaságban az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,2 százalékos növekedést valószínűsít.

A lap felidézi azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap ennél jóval derűlátóbb, 2,8 százalékos növekedést jósolt 2023 egészére.

Gyeripaszka – akinek cégei ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió ugyancsak szankciókat tart érvényben – a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: ázsiai utazásai arról győzték meg, hogy „a globális dél” nem enged annak a nyomásnak, amelynek célja, hogy a térség országai is csatlakozzanak a szankciókhoz.

Ezekben az országokban egymilliárd embert kell naponta élelmezni, és „a realitás az, hogy ehhez szükségük van orosz anyagi erőforrásokra” – fogalmazott az interjúban az orosz oligarcha.

Kapcsolódó írásaink