Gazdaság

Putyin: Oroszország kiheverte a példátlan szankciós nyomást

Az elnök emellett sürgette az ország pénzügyi hatóságait, hogy hozzanak intézkedéseket a nemzeti valuta megerősítésére

Oroszország GDP-je ismét elérte az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése előtti szintet – közölte Vlagyimir Putyin elnök hétfőn a 2024–2026-os szövetségi költségvetés tervezetéről szóló kormányülésen – írta az Oroszhirek.hu.

Putyin: Oroszország kiheverte a példátlan szankciós nyomást
Vlagyimir Putyin
Fotó: NorthFoto

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy az orosz gazdaság fellendülési szakasza lezárult. teljesen példátlan külső nyomásnak, az úgynevezett nyugati blokk egyes vezető elitjeinek szankciós támadásának ellenálltunk” – mondta Putyin.

Hozzátette, hogy Oroszország bruttó hazai terméke mostanra elérte a 2021-es szintet, és fontos, hogy megteremtsék a további stabil és hosszú távú fejlődés feltételeit.

Putyin megjegyezte, hogy áprilisban 1,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak, „de valójában már most túlteljesítettük ezt a célt, és az év végére a GDP növekedése elérheti a 2,5 százalékos, sőt a 2,8 százalékos szintet” – jósolta.

Az elnök emellett sürgette az ország pénzügyi hatóságait, hogy hozzanak intézkedéseket a nemzeti valuta megerősítésére.

„Az egyik fő probléma az infláció felgyorsulásával kapcsolatos. A fő tényező itt egyértelmű – ez a rubel gyengülése, és ennek okait világosan meg kell érteni, és késedelem nélkül kell időben döntéseket hozni” – jelentette ki Putyin.

Az orosz államfő bejelentette, hogy a következő három évre szóló állami költségvetés tervezetét már elkészítette a kormány, bár számos tételt illetően még nincs egyetértés. Felszólította a kormányt, hogy minél hamarabb véglegesítse a dokumentumot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom