Gazdaság

Idén nyár végéig több napelemes kapacitás létesült, mint eddig bármikor

Az idei 1187 megawattnyi bővülés több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyit

Nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon az idén, mint korábban bármelyik teljes évben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán pénteken.

Idén nyár végéig több napelemes kapacitás létesült, mint eddig bármikor
Képünk illusztráció
Fotó: MH archívum

A bejegyzésben a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt.) legfrissebb adatösszesítését ismertetve a tárca közölte: ipari naperőművekben 3124 megawatt (MW), háztartási méretű napelemes rendszerekben 2080 megawatt beépített teljesítmény csatlakozott a hazai villamos energia hálózatra 2023. szeptember elejéig. Az összes naperőművi kapacitás így meghaladja az 5200 megawattot.

Az idei 1187 megawattnyi bővülés több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást – emelte ki a bejegyzésben a tárca.

Az 50 kilowatt (KW) alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 231 ezer üzemel Magyarországon. Az 50 KW feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének csaknem 30 százalékát adják.

Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét.

A korábban a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat – közölte a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink