Gazdaság

A közlekedési vizsgáztatást 1,8 milliárd forintból fejlesztették

Egyszerűbbé és gyorsabbá tette a jogosítvány megszerzését a teljes körű elektronikus ügyintézés

A közlekedési vizsgáztatásban központosított elektronikus rendszert vezettek be egy fejlesztés eredményeként, amely 1,8 milliárd forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatással valósult meg – közölte a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.

A közlekedési vizsgáztatást 1,8 milliárd forintból fejlesztették
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archívum

Kiemelték: egyszerűbbé és gyorsabbá tette a jogosítvány megszerzését a teljes körű elektronikus ügyintézés, amely több lehetőséget biztosít a képzőszerveknek a tanulók magas szintű tájékoztatására és oktatására is.

Az online vizsgajelentkezéssel a képzőszervek adminisztratív terhei jelentősen csökkennek, megszűnik az ügyfélszolgálatokon történő sorban állás és a papíralapú ügyintézés. Egyszerűsödtek a vizsgadíjak befizetései is, a korábbi folyamatok most már számítógépről és okostelefonról is elvégezhetők – fejtették ki.

Arra is kitértek, hogy a tanulók ügyfélkapun keresztül is elindíthatják jelentkezésüket a gépjárművezetői képzésre, ahol megjelölhetik a választott autósiskolát. További újdonság, hogy a vizsgára jelentkezők az ország bármely pontján, a meghirdetett vizsgaidőpontok közül bárhová jelentkezhetnek. Egy esetleges sikertelen számítógépes elméleti vizsga esetén a tanuló a Vizsgaközpont ügyfélszolgálatain önállóan foglalhat új vizsgaidőpontot.

Tájékoztattak arról, hogy Magyarországon évente több mint félmillió közlekedési vizsgaeseményt regisztrálnak, közülük közel 400 ezer a B kategóriás vezetői engedély megszerzésére irányul. Ezen felül 60-70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők adnak számot tudásukról.

Szintén a projekt részeként készült el az uton.kti.hu weboldal, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól nyújt tájékoztatást; a rendszer adatbázisokkal segíti a gépkocsivásárlást és -értékesítést.

A projekt gazdája az Építési és Közlekedési Minisztérium volt,
a fejlesztés megvalósításában pedig részt vett a közlekedéstudományi intézet mellett a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink