Gazdaság

Nem kapkodnak a szlovákok a villanyautókért

Az Európai Unió felmérése szerint Szlovákia lakossága a legóvatosabb az elektromos autókkal kapcsolatban. Kassától Keletre pedig egyenesen siralmasnak titulálható az infrastruktúra.

Nem kapkodnak a szlovákok a villanyautókért
Egy Tesla valahol a Felvidéken
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Robert Nemeti

Szlovákia a leglassabb az elektromos járművekre való átállásban az egész Európai Unióban – írta meg csütörtökön az egyik legnépszerűbb helyi lap, a Denník N. Mint az orgánum digitális kiadásában olvasható, egyes politikai formációk – felismervén a negatív tendenciákban rejlő „lehetőséget” – az előrehozott választások során megpróbálják kihasználni a lakosság ellenszenvét. A lap ennek kapcsán emlékeztet, májusban a képviselők még azt a határozatot is elfogadták, amely szerint a kabinetnek uniós szinten kell lobbiznia a klasszikus belsőégésű motorral szerelt gépkocsikért.

Az idei év első felében az európai lakosság által vásárolt autók tizenöt százaléka elektromos volt – ugyanakkor északi szomszédunknál e mutató mindössze 2,4 százalékon áll.

Aláhúzzák, a villanyautók részesedése a teljes járműparkon belül még mindig marginális, alig 0,4 százalék. Összehasonlításképpen Csehország 0,8 míg Ausztria 2,16 százalékkal büszkélkedhet. (Hazánk e téren fél százalékon áll.) Az orgánum megjegyzi, az E-térhódítást az sem segíti, hogy Kassától Keletre gyakorlatilag alig akad elektromos töltőállomás.

Kapcsolódó írásaink