Gazdaság

Az ivóvízellátás országosan és világszinten is stratégiai kérdés

A kormány a kiemelt figyelmet fordít a víziközmű-hálózatra

Hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd az egyik legkomolyabb problémát az emberiség számára, épp ezért a magyar kormány a következő években kiemelt figyelmet fog fordítani a víziközmű-hálózatra – mondta V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerdán Egerben.

Az ivóvízellátás országosan és világszinten is stratégiai kérdés
A kormány a kiemelt figyelmet fordít a víziközmű-hálózatra (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Németh András Péter

A víziközmű-ágazatért felelős államtitkár az Egerben megrendezett XX. Országos Víziközmű Szerelőverseny zárónapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a verseny jelentősége túlmutat a szakmai berkeken, hiszen az ivóvízellátás országosan és világszinten is stratégiai kérdés, így az ezen a területen dolgozók szerepe kiemelten fontos.

Az ágazatban dolgozó mintegy 20 ezer kolléga szakmai felkészültsége, elhivatottsága a záloga a biztonságos ivóvízellátásnak és a szennyvíz megfelelő elvezetésének, tisztításának. Az ő munkájuk nélkül az egész ország jövője kerülne veszélybe – jelentette ki az államtitkár.

V. Németh Zsolt az utóbbi évtizedek eredményeként említette, hogy az országban már szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig több mint 80 százalékos. Tíz év alatt megkétszereződött Magyarországon a szennyvíztelepek száma, és amíg 2010-ben háromszáznál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent.

Az XX. Országos Víziközmű Szerelőversenyen nemcsak hazai, hanem határon túli magyar csapatok is részt vettek, így a verseny Kárpát-medenceivé bővült. A versenyen induló több mint húsz csapatnak a gyakorlati feladatok mellett elméleti kérdésekből álló tesztet is ki kellett tölteniük. A feladatsorok egyaránt tartalmaztak csőhálózati szereléstechnológiára, szerelési ismeretekre vonatkozó kérdéseket, de kiterjedtek víztermelési, vízkezelési, szennyvízkezelési, munkavédelmi, a közterületi munkavégzés szabályaira vonatkozó jogszabályi környezetet érintő kérdésekre is.

Kapcsolódó írásaink