Gazdaság

EM: Üjabb területekre terjeszti ki együttműködését az energiaügyi tárca és a Framatome

Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben

Kibővíti és magasabb szintre emeli fennálló kapcsolatait a nukleáris ipar meghatározó nagyvállalatával a kormány. A Framatome szaktudása akár a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításában vagy a következő generációs technológiák meghonosításában is hasznosulhat Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) kedden az MTI-vel.

EM: Üjabb területekre terjeszti ki együttműködését az energiaügyi tárca és a Framatome
Újabb területekre terjeszti ki együttműködését az energiaügyi tárca és a Framatome
Fotó: Facebook/Energiaügyi Minisztérium

A közlemény szerint Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Bernard Fontana, a francia Framatome elnök-vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről szeptember 12-én, Budapesten.

A tárca jogelődje és a világcég hazai leányvállalata 2021 végén fűzte szorosabbra kapcsolatát az atomenergia békés célú hasznosításában. Az elsősorban oktatási-képzési és kutatás-fejlesztési fókuszú partnerséget az új megállapodás az atomerőművek hosszú távú üzemeltetésével és üzemanyag-ellátásával összefüggő közös munkával egészíti ki. E változás indokolja a szélesebb körű gazdasági, műszaki, szervezési ismeretekkel rendelkező anyavállalat közvetlen bevonását a közlemény szerint.

Magyarország tartósan kiemelt szerepet szán a klímabarát, fenntartható atomenergiának a nemzeti energiamixben. A működő paksi blokkok előkészületben lévő üzemidő-hosszabbítása és biztonságos üzemanyag-ellátása a nemzetközi tapasztalatok alapos felmérését, minél teljesebb kiaknázását követeli meg. A Framatome világszerte elismert képességei hasznosan támogathatják az Energiaügyi Minisztériumot a kis moduláris reaktorok (SMR technológia) alkalmazhatóságának, előnyeinek körültekintő feltérképezésében is – mondta el Lantos Csaba az EM közleményében.

Atomerőművek nélkül nincs ellátásbiztonság, nem csökkenthetők a külső kitettségek és nem teljesíthetők a klímavédelmi vállalások sem. Magyarország uniós szinten az egyik leginkább elkötelezett támogatója a nukleáris energia hasznosítását szorgalmazó tagállami együttműködésnek. E küzdelemben állandó szövetségesünk Franciaország, de az európai energiaszuverenitási és versenyképességi erőfeszítésekben kulcsszereplő a Framatome is. Partnerségünk megerősítésével egy folyamatosan bővülő és kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben nyitunk új korszakot – fogalmazott az energiaügyi miniszter a tárca közleménye szerint.

A találkozón készült fotók az Energiaügyi Minisztérium közösségi oldalán elérhetők – ismertette a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink