Gazdaság

AM: Továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben

Fontos határidő közeledik, szeptember 15-én lejár az ukrán gabona uniós behozatali tilalma

A szlovák és a magyar agrárminiszter is egyetért abban, hogy az év végéig meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmát. Nagy István tárcavezető Pozsonyban tárgyalt Jozef Bíres szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel – közölte az Agrárminisztérium kedden.

AM: Továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben
Nagy István agrárminiszter szeptember 12-én, kedden délután Jozef Bíreš szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel tárgyalt
Fotó: facebook.com/nagyistvan.movar

„Az intézkedést mindenképpen meg kell hosszabbítani, de Brüsszel hallgat, nekünk azonban lépnünk kell. Továbbra is meg kell őrizni a frontországok egységét, és meg kell védenünk a gazdáink érdekeit. Ha kell, nemzeti intézkedéssel fogjuk az importtilalmat fenntartani, amivel a szlovák tárcavezető is egyetértett” – tette hozzá Nagy István, aki szerint a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló, nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása.

Ez nemcsak a határ menti, hanem valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőjének komoly gondot fog okozni – áll a közleményben.

A miniszter kifejtette, nem szabad szem elől tévesztenünk a szolidaritási folyosók eredeti célját, amely az ukrán mezőgazdasági termékek rászoruló országokba történő kivitelének megkönnyítése. „Vissza kell vezetni az ukrán gabonát a hagyományos exportpiacaira, ezért a fő célunk továbbra is a tranzit megkönnyítése. Ennek érdekében hazánk a mezőgazdasági termékek szállításának elősegítéséért forrásokat biztosít a magyar–ukrán határszakasz közelében található széles és normál nyomtávú vasúthálózat fejlesztésére és az átrakodó kapacitás növelésére” – emelte ki Nagy István.

A tárcavezető kitért arra is, Szlovákia Magyarországhoz hasonló kihívásokkal küzd, a raktárak tele vannak, és most kezdődik meg a napraforgó és a kukorica betakarítása, a gabona értékesítési piac pedig leállt. A miniszter hozzáfűzte, a magas szállítási költségeket tekintik az egyik fő problémának. „Ezért továbbra is javasoljuk az uniós alapokból finanszírozott, progresszív szállítási rendszer bevezetését, amelynek figyelembe kell vennie a termékek célpiacokra történő transzferéhez szükséges útvonal hosszát. A gabonabehozatali tilalom meghosszabbítása a tranzittámogatással együtt segítené a nehézségek kezelését” – hangsúlyozta az agrártárca vezetője a közleményben.

Kapcsolódó írásaink