Gazdaság

Árérzékenység jellemző a Balaton-parton is

Még mindig Balatonfüred és Siófok a Balaton-partok legnépszerűbb települései, azonban kiemelt szempont lett az árazás, a nagyobb és drágább városokban csökkent az adásvételek száma. Az északi parton egyszerre népszerűek a korszerű és drágább házak és a zártkerti nyaralók, a déli parton a lakókocsi elhelyezhetősége is számít – számolt be a Magyar Nemzet.

Árérzékenység jellemző a Balaton-parton is
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Aki vízparti ingatlant keres, a part jellegzetességei miatt a tó déli felének településein járhat nagyobb szerencsével, akinek pedig a panoráma a fontos, az északi partot választja. A Duna House idei első nyolc hónapjának tranzakciós adatai megerősítik a balatoni ingatlanpiacra jellemző trendet, fej-fej mellett halad a népszerűségi versenyben a tó északi és a déli partjának központja – ismertette a lap megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Kifejtette, a közvetlen partszakasszal rendelkező balatoni települések listáját az északi parton a központnak számító Balatonfüred vezeti, a déli parton pedig Siófok. További népszerű települések még az északi parton Alsóörs, Balatonalmádi, Csopak és Tihany. Ezeken a területeken főként a 200 millió forint feletti ingatlanokra van kereslet, legyen az családi ház vagy nagyobb lakás.

Az idei évben azonban elmondható, hogy az ügyfelek számára fontosabbá vált a lokáció, vagyis a parthoz való közelség, mint a panoráma. Javában a modern, energetikailag korszerűbb ingatlanokat keresik az északi part településein, a megfizethető és hozzáértő szakemberek hiányában nagyon alacsony a vásárlók felújítási kedve. A nyaralót kereső érdeklődők aránya itt is körülbelül a harmadára csökkent – írták.

Az OTP Ingatlanpont szakértői a Magyar Nemzet megkeresésére elmondták, hogy az északi parton az árak jelentősen nem változtak, a tapasztalataik azt mutatják, hogy az eladók inkább kitartják az áraikat.

Kapcsolódó írásaink