Gazdaság

KSH: 2,7 milliárd euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet a második negyedévben

A második negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja 6,7, importja 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,7 milliárd euró volt, 451 millió euróval több a 2022. második negyedévinél, és az eddigi rekordot is kissé meghaladta – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: 2,7 milliárd euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet a második negyedévben
Képünk illusztráció
Fotó: J J D / IMAGE SOURCE / IMAGE SOURCE VIA AFP

Az előző negyedévhez képest az export értéke 8,4, az importé 5,2 százalékkal nőtt, a többlet pedig 354 millió euróval magasabb volt. A második negyedévben az export értéke 7,8 milliárd euró (2,9 ezer milliárd forint), az importé 5,1 milliárd euró (1,9 ezer milliárd forint) volt.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 918 millió euróval, a turizmus 907 millió euróval járult hozzá az aktívumhoz.

A szolgáltatásexport 62, az import 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította le Magyarország, ebben a viszonylatban 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett.

A legfontosabb partner továbbra is Németország, amely 20 százalékkal részesedett az összforgalomból. A második helyen az Amerikai Egyesült Államok, a harmadik helyen Ausztria áll, hozzájuk a szolgáltatáskereskedelem 9,0, illetve 7,5 százaléka kapcsolódik.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 41 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 21 százalék) volt, továbbá jelentős a szállítási szolgáltatások 28 és a turizmus 21 százalékos részesedése. Az importban is az üzleti szolgáltatások domináltak, 54 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatások részaránya 30 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 25, a turizmus 15 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Az aktívum növekedéséhez nagyban hozzájárult a turizmus és a bérmunka-szolgáltatási díj egyenlegének 137, illetve 110 millió euró értékű javulása.

Az aktívum értéke az európai uniós forgalomban 22 százalékkal, 234 millió euróval emelkedett, amely szinte teljes egészében a legfontosabb partnerrel, Németországgal szemben regisztrált többlet 226 millió eurós növekedésére vezethető vissza.

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 217 millió euróval, 18 százalékkal nőtt. Számos partnerországgal szemben regisztrált a KSH mérsékelt mérlegjavulást (pl. Ukrajnával szemben az egyenleg 42, Svájccal 34 millió euróval vált kedvezőbbé).

Az első fél évben a kivitel értéke 15,1 milliárd euró (5,7 ezer milliárd forint), a behozatalé 10,0 milliárd euró (3,8 ezer milliárd forint) volt. A kivitel értéke 9,4 százalékkal (1,3 milliárd euróval), a behozatalé 3,2 százalékkal (312 millió euróval) bővült – közölte a KSH.

Kapcsolódó írásaink