Gazdaság

Borrell: A gaboni puccs és a nyugat-afrikai helyzet nagy probléma Európának

Gaboni katonák egy csoportja szerdán kora reggel jelent meg az országos televízióban

Az Európai Unió védelmi miniszterei összeülnek, hogy megvitassák a közép-afrikai Gabonban kialakult helyzetet, miután a volt francia gyarmat katonái korábban bejelentették, hogy átvették az irányítást – közölte szerdán Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője, írja az oroszhirek.hu.

Borrell: A gaboni puccs és a nyugat-afrikai helyzet nagy probléma Európának
Josep Borrell: Az EU továbbra is éber marad, az orosz helyzet összetett és kiszámíthatatlan
Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP

„Ha ez beigazolódik, akkor ez egy újabb katonai puccs, amely növeli az instabilitást az egész régióban” – mondta Borrell az uniós védelmi miniszterek spanyolországi Toledóban tartott találkozóján, amelyről a Reuters számolt be.

Gaboni katonák egy csoportja szerdán kora reggel jelent meg az országos televízióban, és azt közölték, hogy feloszlatták az állami intézményeket, és érvénytelenítették az ország vitatott választási eredményeit.

A lépés azután történt, hogy a múlt heti elnökválasztás győztesének a régóta hivatalban lévő Ali Bongót nyilvánították, aki így zöld utat kapott a harmadik ciklusra is.

A katonák elítélték Bongo „felelőtlen, kiszámíthatatlan kormányzását”, azt állítva, hogy 14 éves hivatali ideje a társadalmi összefogás romlásához vezetett, amely az országot káoszba sodorhatja.

A gaboni puccs a legújabb a katonai hatalomátvételek sorában az elmúlt években Afrikában, alig néhány héttel azután, hogy Nigerben szintén katonák ragadták magukhoz a hatalmat. A szintén egykori francia gyarmat, Niger új katonai vezetői a 15 országot tömörítő nyugat-afrikai regionális csoport, az ECOWAS nyomása ellenére sem voltak hajlandók szabadon bocsátani a megbuktatott Mohamed Bazoum elnököt, és visszaállítani a demokratikus vezetést. A regionális hatóság készenléti erőt hozott létre a Franciaország által támogatott katonai beavatkozásra, amely azzal fenyegetőzött, hogy a diplomáciai erőfeszítések kudarca esetén beveti a puccsista vezetők ellen Niameyben.

Mali és Burkina Faso, mindkét katonai vezetésű ország figyelmeztetett a nigeriek ellen irányuló fegyveres akciókra.

Miközben Borrell aggodalmát fejezte ki a csaknem 2,5 millió lakosú Gabonban kialakult helyzet miatt, kijelentette, hogy a kontinensen elkövetett puccsok nagy problémát jelentenek Európa számára.

„Az egész térség, kezdve a Közép-afrikai Köztársasággal, majd Malival, aztán Burkina Fasóval, most Nigerrel, talán Gabonnal, nagyon nehéz helyzetben van, és az (uniós) minisztereknek minden bizonnyal (…) mélyen át kell gondolniuk, hogy mi történik ott, és hogyan javíthatnánk a politikánkat ezekkel az országokkal kapcsolatban” – mondta.

Kapcsolódó írásaink