Gazdaság

Szabadulnak a dollártól a kínai bankok

A nagy kínai bankok a héten dolláreladási hullámba kezdtek, hogy jüant vásároljanak és lassítsák a nemzeti valuta gyengülését – jelentette csütörtökön piaci forrásokra hivatkozva a Reuters.

Szabadulnak a dollártól a kínai bankok
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Brazil Photo Press/Vanessa Carvalho

A hírügynökség szerint az eladásokat az összes devizapiacon észlelték.

Egy meg nem nevezett sanghaji kereskedő azt mondta, hogy az akció nem szokatlan. A kínai bankok nagyrészt saját célra vagy az ügyfelek megbízásából kereskednek. Ugyanakkor ismert, hogy az ország központi bankjának, a People’s Bank of China (PBOC) kérésére is megteszik ezt, amikor további támogatásra van szüksége a hazai valutának.

„Az állami banki dolláreladások új normává váltak, hogy lassítsák a jüan leértékelődésének ütemét” – idézték a kereskedőt.

Piaci szakértők a jüan árfolyamának gyengülését Kína és az Egyesült Államok növekvő hozamkülönbségének tulajdonítják, amely a héten 16 éve a legmagasabbra nőtt, miután a kínai szabályozó hatóság kamatcsökkentést fogadott el. A kínai gazdasági növekedés lassúsága, az ország problémás ingatlanpiaca – amely a kínai gazdaság negyedét teszi ki – és az árnyékbankszektor nemteljesítési kockázatai miatti növekvő befektetői aggodalmak állítólag szintén lendületet adtak a leértékelődésnek.

A svájci székhelyű EDL Capital fedezeti alap a héten további gyengülést jósolt a kínai offshore jüan számára, mondván, hogy a valuta leértékelődése lehet a következő „fekete hattyú esemény” a globális piacon.

Kapcsolódó írásaink