Gazdaság

Orbán Viktor: A békéhez erő kell

A miniszterelnök közölte azt is, hogy lassan négy éve válságüzemmódban dolgozik a kormány, de nagy terveit mégsem adta fel

A békéhez erő kell – jelentette ki a miniszterelnök Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary-gyár ünnepélyes átadásán pénteken. Orbán Viktor azt mondta, a kormány nem adta fel annak tervét, hogy önálló védelmi ipart építsen ki.

Orbán Viktor: A békéhez erő kell
Orbán Viktor: A békéhez erő kell
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő közölte, a békéhez lelki, gazdasági és katonai erő kell. Kifejtette: lelki erő azért kell, hogy Magyarország ellenálljon a háborúpártiak nyomásának, amellyel be akarják az országot préselni a háborúba. Magyarországnak a béke az egyetlen vállalható erkölcsi és politikai álláspont – fogalmazott.

Orbán Viktor azt mondta, gazdasági erőre azért van szükség, hogy az ország túl tudjon lendülni azokon a bajokon, amelyeket az orosz–ukrán háború és az amiatt kivetett szankciók okoztak, és amelyek falnak viszik az európai gazdaságot.

Hozzátette: katonai erőre azért van szükség, hogy mindenki lássa, háborús időkben is megőrzik az ország biztonságát, ezért „háborúskodás helyett hasznosabb jóban lenni velünk”.

Közölte azt is, hogy lassan négy éve válságüzemmódban dolgozik a kormány, de nagy terveit mégsem adta fel. Nem adtuk fel, hogy önálló magyar védelmi ipart építsünk és nem tettünk le arról sem, hogy a magyar innováció és technológia a világ élvonalába kerüljön – fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarország és Németország a legtermészetesebb szövetségesek a versenyképesség megőrzésében.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország, Közép-Európa és Németország „szétválaszthatatlanul össze van tapasztva”, és „a versenyképesség megőrzésében a legtermészetesebb szövetségesek vagyunk és leszünk a jövőben is”.

Elmondta: a harci járműveket gyártó üzem mellett tesztpálya és kísérleti csarnok is van, vagyis a gyártás és a kutatás-fejlesztés egy helyen valósul meg.

„Ahogy a nagykönyvben meg van írva: made in Hungary a szó minden értelmében” – fogalmazott a kormányfő, aki ugyanakkor jelezte azt is, német technológia nélkül ez a „made in Hungary sem lenne olyan, amilyen”.

Kapcsolódó írásaink