Gazdaság

Kisebb hiányosságokért hétmillió forintra bírságolta a versenyhivatal a Tescót

Az áruházlánc részben elismerte a jogsértést

Alapvetően teljesítette a fogyasztókat segítő vállalásait a Tesco, de az utóvizsgálat kisebb hiányosságokat tárt fel, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért hétmillió forintos bírságot szabott ki az áruházláncra, amely részben elismerte a jogsértést – közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Kisebb hiányosságokért hétmillió forintra bírságolta a versenyhivatal a Tescót
Az áruházlánc részben elismerte a jogsértést
Fotó: MH archív/Katona László

A GVH felidézte, hogy 2020 őszén fogadta el a hivatal a Tesco áruházlánc üzemeltetőinek korrekciós kötelezettségvállalásait, miután a cég a vevőket megtévesztve nem tájékoztatott előre arról, hogy honlapján csak online bevásárlási szolgáltatást nyújt, nem pedig a mindenki által megszokott, szigorúbb jogi szabályozású webáruházit.

Az eljárás eredményeként a Tesco vállalta, hogy a hiányosságok korrigálása mellett valódi, országosan elérhető webáruházat fejleszt ki. Az élelmiszer-kiszállítás lehetőségeinek bővülése hatékony segítséget jelentett a fogyasztóknak a járványügyi helyzetben – hangsúlyozta a versenyhivatal.

Az előírtak végrehajtását a GVH szakértői utóvizsgálat keretében értékelték. A vizsgálat alapján a Tesco megfelelően végrehajtotta a vállalások lényegét: létrehozott és a vállalt ideig, illetve azt meghaladóan fenntartott egy minden hazai vásárló számára elérhető webáruházat a határozatban előírt kínálattal, amelyet a szolgáltatások különbségeit hangsúlyosan bemutató kommunikációval népszerűsített.

A GVH eljáró versenytanácsa megállapította, hogy a Tesco alapvetően összhangba hozta magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, a kötelezettségvállalása és így a közérdek hatékony védelmének biztosítása döntően megvalósult – emelte ki a versenyhatóság.

Kiderült azonban az is, hogy a vállalások nem teljesültek maradéktalanul. A cég ugyanis a kezdeti, online bevásárlási szolgáltatásainak fejlesztésekor a vállaltakkal ellentétben nem az eredetileg rendelt, illetve a helyettesítőként kiszállított termékek egységáráról, hanem azok darabáráról tájékoztatta a fogyasztókat. Ez az eltérő kiszerelések miatt megnehezíthette a termékek összehasonlítását, így annak eldöntését, hogy megfelel-e a vevő számára a helyettesítő áru.

A Tesco emellett elmulasztotta egyes igazolási kötelezettségek határidejét a GVH felé, amely akkor is mulasztásnak minősül, ha az utóvizsgálat során pótolt adatokból megállapítható volt, hogy egyébként megfelelő teljesítést igazoltak volna.

Miután a 407 millió forintos minimumértékű kötelezettségvállalások lényegi elemei teljes egészben teljesültek, a GVH Versenytanácsa a kisebb súlyú mulasztásokért hétmillió forintos bírságot szabott ki a Tesco-Global Áruházak Zrt.-re. A hatóság tekintettel volt egyebek mellett arra, hogy a cég az utóvizsgálat során feltétel nélkül elismerte a mulasztások egy részét – ismertette közleményében a versenyhivatal.

Kapcsolódó írásaink