Gazdaság

Oroszország és Katar a dollár elhagyásáról tárgyal

A szankciók bevezetését követően Oroszország és a fejlődő országok közé tartozó kereskedelmi partnerei fokozták az erőfeszítéseket

Moszkva azt javasolta Dohának, hogy térjenek át a nemzeti valuták használatára a kereskedelmi elszámolásokban – közölte Dmitrij Dogadkin, Oroszország katari nagykövete, hozzátéve, hogy a felek már dolgoznak az ötleten.

Oroszország és Katar a dollár elhagyásáról tárgyal
Dmitrij Dogadkin, Oroszország katari nagykövete
Fotó: Twitter

„A beruházások terén bővül az együttműködésünk. Sikeresen fejlesztjük partnerségünket az Orosz Közvetlen Befektetési Alappal. Több mint 160 milliárd rubel, azaz 7,2 milliárd katari riyal (1,9 milliárd dollár) értékű közös projekten dolgozunk” – mondta Dogadkin a Sputnik hírügynökségnek hétfőn.

A nagykövet elmondta, hogy az orosz–katari kereskedelmi forgalom növekszik, és 2023 első negyedévében elérte a 19,23 millió dollárt.

Elmondta, hogy Moszkva és Doha ígéretes közös projektnek tartja a közlekedés és a logisztika területén való együttműködést, különösen az észak–déli nemzetközi közlekedési folyosó megvalósításában.

Oroszország kereskedelme a Perzsa-öböl országaival a globális geopolitikai feszültségek ellenére szárnyal, mivel a különböző országok lépéseket tesznek a gazdasági kapcsolatok bővítésére, beleértve az alternatív fizetési mechanizmusok kidolgozását, amelyek megkerülnék az amerikai dollárt – jelentette ki korábban Szergej Lavrov külügyminiszter.

A szankciók bevezetését követően Oroszország és a fejlődő országok közé tartozó kereskedelmi partnerei fokozták az erőfeszítéseket, hogy csökkentsék a nyugati pénzügyi rendszer használatát, és az amerikai dollárt és az eurót nemzeti valutákkal váltsák fel a kereskedelmi elszámolásokban.

Kapcsolódó írásaink