Gazdaság

Több mint hároméves mélyponton az euróövezet feldolgozóipari aktivitása

A felmérés az euróövezet feldolgozóipari termelésének 89 százalékát adó nyolc tagállam bevonásával készült július 11. és 24. között

Júliusban tovább lassult és több mint hároméves mélypontra esett vissza az euróövezet feldolgozóiparának aktivitása az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

Több mint hároméves mélyponton az euróövezet feldolgozóipari aktivitása
Képünk Illusztráció
Fotó: MH

Az S&P Global beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden publikált végleges értéke az előzetesen közöltnek megfelelően júliusban 42,7 pontra, 38 havi mélypontra csökkent a júniusi 43,4 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Júliusban az euróövezeti feldolgozóiparban a termelés volumene, a foglalkoztatás, a beszerzési aktivitás, valamint az új megrendelések egyaránt gyorsuló ütemben csökkentek. A világjárvány miatti lezárások által sújtott hónapokat nem számítva az euróövezeti feldolgozóipari termelés és kereslet csökkenése a 2008–2009-es pénzügyi válság óta nem látott szintre súlyosbodott.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető gazdasági elemzője szerint „a feldolgozóipar továbbra is az euróövezet Achilles-sarka”. A gyártók ismét gyorsuló ütemben csökkentették termelésüket a lanyhuló kereslethez alkalmazkodva.

A felmérés az euróövezet feldolgozóipari termelésének 89 százalékát adó nyolc tagállam bevonásával készült július 11. és 24. között. A nyolc ország közül csak Görögország ért el 50 pont feletti értéket. Az 53,5 pontos görög érték 14 havi csúcsot jelent a júniusi 51,8 pont után. A spanyol 47,8 pont héthavi mélypont. Négyhavi csúcsot ért el Hollandia 45,3 ponttal és kéthavi csúcsot Olaszország (44,5). A 47,0 pontos ír, a 45,1 pontos francia és a 38,8 pontos német BMI egyaránt 38 havi mélypontnak felel meg, Ausztria 38,8 pontos júliusi BMI-adata pedig 39 havi mélypontot jelent – ismertette az S&P Global.

Kapcsolódó írásaink