Gazdaság

KSH: Júniusban 6,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat

Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: Júniusban 6,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat, miközben az exportértékesítési árai már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni erősödése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,4, az exportértékesítésiek 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,0, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 87,7 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 19,4 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 38,1, a beruházási javakat gyártókban 5,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 18,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 5,0 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,3, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 37,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az első fél évben a belföldi értékesítés árai 45,6, az exportértékesítéséi 7,0 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 19,6 százalékkal emelkedtek.

Kapcsolódó írásaink