Gazdaság

Szijjártó Péter: Nyugodtak lehetünk a téli felkészülést illetően

Minden szempontból biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy hazánk földgáz- és kőolajellátása zavartalanul folytatódjon, így nyugodtak lehetünk a téli felkészülés tekintetében is – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon, miután csütörtökön Alekszander Novak orosz energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel telefonon áttekintették az energiaszállítások helyzetét.

Szijjártó Péter: Nyugodtak lehetünk a téli felkészülést illetően
Szijjártó Péter telefonon tárgyalt az orosz energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A miniszter bejegyzésében felidézte: Európa az elmúlt másfél évben folyamatosan súlyos energiaválsággal szembesül. A szankciók miatt az árak az egekbe szöktek, a megszokott szállítási útvonalak megszűntek. Magyarország energiaellátása azonban mindvégig stabil maradt, hiszen mi mindig is valóságos fizikai kérdésként tekintettünk az energiaellátás biztosítására.

„Tegnap délután Alekszander Novak orosz energetikáért felelős miniszterelnök-helyettessel telefonon áttekintettük az energiaszállítások helyzetét és megállapítottuk, hogy minden szempontból biztosítottak a feltételek ahhoz, hogy hazánk földgáz- és kőolajellátása zavartalanul folytatódjon, így nyugodtak lehetünk a téli felkészülés tekintetében is” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Objektum doboz

A miniszter közölte: „Alekszander Novak biztosított arról, hogy az orosz szállítók elkötelezettek a korábban megkötött hosszú távú szerződések teljesítése iránt”.

Szijjártó Péter hozzátette: mindeközben szintén jó hír, hogy a SOCAR-ral kötött szerződés értelmében az azeri energiavállalat megkezdte az első 50 millió köbméter gáz betárolását a magyar tárolókba.

Kapcsolódó írásaink