Gazdaság

Váratlanul csökkent a német gazdaság összesített teljesítménye júliusban

A gyártók a kereslet és az új megrendelések visszaesésére reagálva 2021 januárja óta először csökkentették a munkahelyek számát

Júliusban 8 hónapja a legalacsonyabb aktivitást mutatta a német gazdaság a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet hétfői jelentése szerint.

Váratlanul csökkent a német gazdaság összesített teljesítménye júliusban
Képünk illusztráció
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Az S&P Global előzetes adatai azt mutatják, hogy 48,3 pontra, 8 hónapja a legalacsonyabbra esett júliusban az előző havi 50,6 pontról a németországi magánszektor gazdasági aktivitását tükröző mérőszám, a kompozit BMI (beszerzésimenedzser-index), és ezzel jócskán elmaradt az 50,3 pontos piaci várakozásoktól.

A német szolgáltatóipari BMI a júniusi 54,1 pontról 52,0 pontra, 5 havi mélypontra csökkent az elemzők által várt 53,1 pont helyett. A feldolgozóipari BMI a várt javulás, 41,0 pont helyett 38,8 pontra, 38 havi mélypontra esett júliusban a júniusi 40,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

„Nőtt a valószínűsége annak, hogy a német gazdaság recesszióban lesz az év második felében” – kommentálta a júliusi előzetes németországi értékeket Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza.

A gyártók a kereslet és az új megrendelések visszaesésére reagálva 2021 januárja óta először csökkentették a munkahelyek számát, eközben a szolgáltatási szektorban jelentősen mérséklődött a munkaerő-felvétel.

Kapcsolódó írásaink