Gazdaság

PM: a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat

A jelentés összefoglalója kitér arra is, hogy a napokban elfogadott 2024-es költségvetésben a kormány még tovább, a GDP 2,9 százalékára csökkenti a hiány mértékét

Az idei év gazdasági folyamataira rányomja a bélyegét az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság. A háborús időkben a kormány elsődleges célja a családok és a munkahelyek védelme, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése. A költségvetés biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, miközben a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat – summázta az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének június végi helyzetéről hétfőn kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

PM: a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat
PM: a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat
Fotó: MH

A rendkívüli kiadások ellenére a kormány őrzi a költségvetés egyensúlyát: a június havi hiány az elmúlt nyolc év legalacsonyabb júniusi deficitje – hangsúlyozta a jelentés.

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2896,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2908,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 78,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 90,4 milliárd forintos többletet mutattak.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 132,7 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt nyolc év legalacsonyabb június havi deficitje.

„Az év első hat hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 969,2 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára” – írta a PM. Emellett a lakástámogatásokra fordított kiadások összege június végéig 330,7 milliárd forint volt, 60,2 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2998,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1119,4 milliárd forintot fordítottak június végéig.

A jelentés összefoglalója kitér arra is, hogy a napokban elfogadott 2024-es költségvetésben a kormány még tovább, a GDP 2,9 százalékára csökkenti a hiány mértékét, míg az államadósságot a GDP 66,7 százalékára mérsékeli.

A jelentésből kiderül, hogy a központi alrendszer június végi 17 790,8 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 3366,2 milliárd forinttal, 23,3 százalékkal magasabb, a 20 686,8 milliárd forint összegű kiadásai pedig 3369,9 milliárd forinttal, 19,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát.

Kapcsolódó írásaink