Gazdaság

Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában

Németország és Olaszország a két legnagyobb felvásárló

Az itthon feldolgozott termék majdnem 90 százaléka külföldre, főképp Németországba és Olaszországba kerül – derül ki a vadhús belföldi piacát és fogyasztását bemutató kiadványból, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tett közzé.

Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára (j) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa (b) a minisztérium vadhúsadományának átadásán a Szent László Kórház főbejárata előtt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarországon 46 vállalkozás foglalkozik vadhússal, amely értékes és különleges táplálék, ennek ellenére a fogyasztás fejenként mindössze 0,1 kilogramm, és 10 éve is csak a kétszerese volt – írta a NAK. Belföldön az idegenforgalom és a vendéglátás (HORECA) a legnagyobb felvevő, 60 százalékkal részesül a Magyarországon maradó mennyiségből.

A koronavírus megviselte a piacot, de a fogyasztás tavalyelőtt már elérte a járvány előtti szintet – tették hozzá.

A NAK honlapján olvasható kiadványból kiderül az is, hogy belföldön a vadászatra jogosultak a lőtt vad majdnem 80 százalékát adják el kereskedőknek és vadfeldolgozóknak, a vadhús összetétele pedig kedvezőbb, mint a tenyésztett háziállatoké. Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában, mennyiség alapján az uniós piacon Lengyelországot, Németországot és Spanyolországot követve a negyedik – olvasható az online kiadványban.

Kapcsolódó írásaink