Gazdaság

Több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg Tokajban

A fejlesztések célja, hogy a városban kialakuljon egy erős bor-, gasztro- és turisztikai termékkínálat, és a város az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja legyen

Történelmi léptékű fejlesztés veszi kezdetét az idén 950 éves Tokajban, több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg – tájékoztatta az MTI-t a város önkormányzata hétfőn.

Több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg Tokajban
Több ezer négyzetméternyi ingatlan újul meg Tokajban
Fotó: Wikipedia.org

A tájékoztatás szerint a rekonstrukciónak köszönhetően eltűnik a város főterén „éktelenkedő” áruház épülete, valamint a főutca huszonöt éve lerakott járdái és útburkolatai nyolcszáz méter hosszan megújulnak, új andezitburkolatot kapnak. Emellett megszépül a Városháza főhomlokzata és a Járási Hivatal főutcai palotahomlokzata is.

A felújítás érinti az Aranysas fogadót is, amely a város első fogadóépülete volt, és amelynek udvarán a közelmúltban több száz éves leleteket találtak. Megújul a fogadóhoz tartozó kültéri rendezvényparkként működő rész és az áruház mögötti tér, ahol a felépülő fedett pavilon városi rendezvények és művészeti előadások egyik állandó helyszíneként szolgál majd – írták.

A közlemény szerint a Tokaji Írótábor helyszíne is új köntöst és funkciókat kap: az irodalmi találkozó székhelyeként szolgáló épület egykori lakószárnyában az írótábor apartmanokat alakít ki, így egész évben nyitva tartó vendégházat működtethet majd, emellett a mintegy 2600 négyzetméteres ZÁKÓ Ház (Degenfeld-palota) épületét is felújítják.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője néhány hete jelentette be, hogy „történelmi léptékű, átfogó fejlesztések indulnak az idén 950 éves Tokaj belvárosában”. A fejlesztések célja, hogy a városban kialakuljon egy erős bor-, gasztro- és turisztikai termékkínálat, és a város az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja legyen, megélhetést és stabil munkát biztosítva ezzel a városban élőknek, valamint minőségi kikapcsolódást nyújtva a Tokajba érkező vendégeknek – közölték.

Kapcsolódó írásaink