Gazdaság

Energiaügyi Minisztérium: a víziközmű-szolgáltatók felkészültek a megnövekedett vízigényre

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra

A nagy melegre való tekintettel a víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet – közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Energiaügyi Minisztérium: a víziközmű-szolgáltatók felkészültek a megnövekedett vízigényre
Képünk illusztráció
Fotó: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A tárca közlése szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3–4 liter víz elfogyasztása. A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Kitértek arra is, hogy az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.

A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen mára szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel.

Tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent – olvasható a minisztérium közleményében.

Kapcsolódó írásaink