Gazdaság

Új alakot öltött a Stadler

Részvénytársasággá alakult a Stadler cégcsoport magyarországi vezérképviseleti feladatát ellátó budapesti leányvállalata 2023. július 1-jétől, a változást a projektek ellenőrzésével, a magyar beszállítói lánc erősítésével bővülő feladatkör indokolta – közölte a svájci központi vasúti járműgyártó hétfőn az MTI-vel.

Új alakot öltött a Stadler
A vállalat megrendelésállománya tavaly rekordmagasságot ért el
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

A Stadler Trains Magyarország Zrt. irányítását háromfős igazgatóság látja el, az elnöki tisztséget Homolya Róbert tölti be, feladata a vállalat hazai stratégiájának megtervezése, végrehajtása. Az operatív munkát a vállalatcsoportnál különböző funkciókat 15 éve betöltő Kiss Csaba irányítja vezérigazgatói minőségben. A tulajdonos képviseletében a igazgatóság harmadik tagja Peter Spuhler, a Stadler vállalatcsoport elnöke.

A budapesti központ részvénytársasággá alakulása a Stadler szolnoki és pusztaszabolcsi leányvállalatainak működését és irányítását nem érinti.

A Stadler budapesti központja 2005-ben alakult, hogy támogassa a FLIRT-motorvonatok magyarországi megrendelésének lebonyolítását. Azóta a vállalatcsoport 143 FLIRT-vonatot, 40 KISS emeletes motorvonatot, és 12 Citylink tram-traint értékesített Magyarországon. A Stadler magyarországi munkavállalóinak létszáma meghaladja a 750 főt, összesített 2022-es árbevétele több mint 57 milliárd forint volt, az előző évhez képest mintegy 6,5 százalékkal bővült.

A 2022-es konszolidált auditált cégcsoportadatok szerint a Stadler megrendelésállománya tavaly rekordmagasságot ért el, 8,6 milliárd svájci frankot tett ki, amely 54 százalékos növekedés az előző évhez képest. A cégcsoport tavalyi árbevétele 3,2 százalékkal, 3,8 milliárd svájci frankra nőtt. Árbevétel alapján a Stadler a világ 3. legnagyobb vasúti járműgyártója a kínai CRRC és az Alstom mögött.

Kapcsolódó írásaink