Gazdaság

Szemléletformálás és innováció

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Körforgásos Gazdaság Elemző Központjának szervezésében az idén rendezték az első olyan E-EXPO-t, amely a fenntarthatóság jegyében elektronikus standokon mutatta be a hazai zöldinnovációkat.

Szemléletformálás és innováció
Bagi Petra Lili (8. osztály) Tudatosan és biztonságosan című, kategóriájában I. helyezést elért rajza
Fotó: korforgas.uni-mate.hu

A magyar gazdaság számos olyan kézzelfogható termékkel és szolgáltatással bővült az elmúlt időszakban, amelyek az egyes termékek és szolgáltatások környezeti lábnyomának mérséklése révén a klímacélok hosszú távú megvalósítását szolgálják. Ezek a zöldinnovációs, energiahatékonysági újítások számos ágazat sajátjai, az eredményeiket multidiszciplinárisan lehet csak értelmezni, ahogyan a klímacélok is csak a gazdaság különböző szegmenseinek együttműködése révén elérhetők.

A Zöld E-EXPO azokat a hazai termékeket, szolgáltatásokat, eljárásokat mutatta be, amelyek a klímacélok magyarországi megvalósítását és egyúttal a magyar gazdaság versenyképességét, zöldgazdasági átállását leginkább támogatják.

Az kiállítás szervezői arra is törekedtek, hogy a rendezvény teljes egészében a fenntarthatóság követelményei között valósuljon meg: amellett, hogy a díjak, oklevelek is fenntartható alapanyagokból készültek, az EXPO-ra nem kellett standokat építeni és az alapanyagokat a helyszínre szállítani, hiszen a kiállítók a pályázati anyagaikat, prospektusaikat a rendezvény honlapjára tölthették fel (www.e-expo2023.hu), sőt az kiállítás valamennyi programeleme kapcsán a környezetbarát közlekedési módok és elektronikus kommunikációs platformok használatát helyezték előtérbe a szervezők.

Az EXPO díjazottjai
Az EXPO díjazottjai
Fotó: MH

Az EXPO-ra közel hatvan pályázat érkezett a zöldinnovációk széles körének bemutatásával, melyeket tizennégy kategóriában díjaztak a szervezők és a rendezvényhez csatlakozott közreműködő szervezetek. Az eredmények a rendezvény honlapján megtekinthetők.

Kapcsolódó írásaink