Gazdaság
Nyilvános kerekasztal a fenntarthatóságról a paloznaki Homola Borteraszon
Borfogyasztási kultúráról, az eredetvédelemről is hallhatnak a résztvevők

Az eseményen kerekasztal-beszélgetéseken vesznek részt a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselői: Horkay András, DipWSET nemzetközi borakadémikus, a CEWI társalapítója és vezetője; Harsányi Dávid, a BGE marketingkommunikációs oktatója; Kiss-Szabó Eszter, Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője; Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home gasztroinfluenszere, valamint Török András, az Andriska Pékbisztró vezetője. A beszélgetéseket Havas Dóra, a Lilafüge gasztrobloggere vezeti.
A régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is jelen lesznek; Kovács Tamás (St. Donát Borkúria), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet). A Homola Pincészet missziója, hogy a térséget egyre többen fedezzék fel, és a tudatos borfogyasztás jegyében ismerkedjenek meg a régió pincészeteivel és termelőivel.
Az eseménysorozat párbeszédre invitálja a térség kiemelt szereplőit, mely során egyedi módon enged betekintést a szakmai háttérbe, emellett a nagyközönség számára is élvezhető programokon és beszélgetéseken keresztül járja körül a fenntarthatóság napjainkban kiemelten fontos témakörét a minőség tükrében – így járulva hozzá a térség turisztikai fejlődéséhez. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg.
Lehet egy márka fenntartható? A gasztrokulturális program első beszélgetése a brand témakörét helyezi fókuszba a borászatoknál. Mi alapján választunk bort? Mennyire fontos a címke és a brand? Mi befolyásolja a döntéshozatalt a fogyasztók körében és hogyan tudunk tudatosabban vásárolni? Mit jelent a fenntarthatóság egy borászati brand életében?
A szekció meghívott vendégei Horkay András, DipWSET nemzetközi borakadémikus, WSET okleveles borismereti oktató, a CEWI (Central European Wine Institute) társalapítója, vezetője és Harsányi Dávid, a BGE marketingkommunikációs oktatója, akik Havas Dórával beszélgetnek. A beszélgetésen szó lesz a hazai borfogyasztási kultúráról, márkaépítésről, a címke szerepéről és jelentőségéről, hazai és nemzetközi trendekről, valamint az eredetvédelem és a jogi szabályozások fontosságáról.
„Fenntarthatóság a gasztronómiában” – a beszélgetésen a régió meghatározó gasztronómiai szereplői gondolják tovább a fenntarthatósági szempontokat a térség vendéglátói kultúrájának vonatkozásában. A témák: minőségi ételek, helyi termelők, tartósítószermentes alapanyagok, hazai superfoodok, húsmentes és vegán ételek.
A szekcióban részt vesz Kiss-Szabó Eszter a Felelős Gasztrohős Alapítvány képviseletében, céljuk a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és ezek egészségesebbé tétele öko-gasztronómiai megoldások integrálásával. Az alapítvány sokoldalú szakmai tevékenységgel segíti a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé.
Dr. Árvai Anita, a balatonalmádi Veganeeta Home étterem vezetője, a Veganeeta brand tulajdonosa, gasztroinfluenszer a saját történetén keresztül mutatja be az egészséges és fenntartható étkezés sokszínűségét, alternatíváit.
Meghívott vendég továbbá Török András, aki Káli-medence kapujában, Kővágóörsön vezeti a térség egyik leghíresebb reggeliző-pékségét, az Andriska Pékbisztrót. A beszélgetésen Lovász József Domi, a Sáfránkert Vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője mutatja be a Homola Pincészet megújult gasztronómiai koncepcióját.
A program záróprogramja a helyi védjegyet, a Csopaki Kódexet és a hozzá fűződő szabályozást ismerteti meg a résztvevőkkel. A „Csopaki Kódex szerepe a borrégió életében” című beszélgetés során megszólalnak az érintett borászati szereplők: Kovács Tamás (St. Donát Borkúria), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet).
A régió vezető pincészeteinek tulajdonosai és borászai révén betekintést kapnak a résztvevők a Balatonfüred-Csopaki Borvidék unikális eredetmegjelölési rendszerébe. A beszélgetést borkóstoló kíséri, amelyen a látogatóknak lehetősége nyílik összekóstolni a térségre jellemző borokat.
A gasztronómia ma már nem csupán a borokról, italokról, ételekről, s még csak nem is az élményről szól önmagában, hanem a fogyasztói és a termelői kultúra olyan aspektusait is figyelembe veszi, mint a környezettudatosság vagy éppen a fenntartható gazdálkodás, a szezonális és lokális alapanyagok, a környezetet nem károsító, hosszú távon fenntartható eljárások használata.
Az EKF a minőségi vendéglátás mellett elkötelezett ezen értékek mellett is, az adott program ezt a témakört igyekszik körbejárni a régiós szereplők segítségével, így hosszabb távon is sorvezetőként szolgálhat a borfogyasztás és a kulináris örömök iránt érdeklődők – és a szakmai közönség számára is.
A Homola Pincészet kiemelt hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. A pincészet missziója, hogy Paloznakot és a térséget egyre többen fedezzék fel, és a tudatos borfogyasztás jegyében ismerjék meg a régió pincészeteit és termelőit – így járulva hozzá a térség turisztikai fejlődéséhez.
Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg.
A program ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9Irib4kBoXl9mLiFpV8b9kgOPQ4bznnONoU0ceTifHTgCNQ/viewform
További információ:
https://homolapinceszet.hu/termek/ez-itt-a-kert-06-30/
https://www.facebook.com/events/1471801730316885/