Gazdaság

Az MNB ismét meghirdeti a Zöld pénzügyi tudományos díjakat és kutatási kezdeményezést

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3. alkalommal hirdeti meg a Zöld pénzügyi tudományos talentum díjat, a Nemzetközi zöld pénzügyi tudományos életműdíjat és a Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezést – közölte az MTI-vel kedden a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB ismét meghirdeti a Zöld pénzügyi tudományos díjakat és kutatási kezdeményezést
Az MNB 2021 októberében kezdte meg Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját
Fotó: MH archív/Katona László

A felhívást a környezeti fenntarthatóság támogatásának ösztönzésével, valamint a kiemelkedő zöldpénzügyi kutatási teljesítmények elismerésével indokolták. A hagyományteremtő kezdeményezés azon felismerésen alapul, hogy a környezeti fenntarthatóság és a gazdálkodói döntések összefüggésrendszerében meghatározó a pénzügyi rendszer és a központi bank szerepe – olvasható az MNB honlapján.

A közlemény szerint a Zöld pénzügyi tudományos talentum díjat 41 év alatti magyar állampolgárságú szakemberek kaphatják meg kiemelkedő zöldpénzügyi kutatásért. Tavaly Vértesy László, a BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docense kapta az elismerést pénzügyi jog és a körforgásos gazdaság témakörében írt publikációiért.

A Zöld pénzügyi tudományos kutatási kezdeményezés pályázati felhívására olyan kutatási terveket várnak, amelyek a zöldpénzügyek területéhez kapcsolódva tudományos igényességű kutatási programot fogalmaznak meg. Kutatási tervet magyar állampolgárságú kutató, magyarországi székhelyű, jogi személyiséggel rendelkező intézmény vagy több magyar állampolgárságú kutatóból álló, jogi személyiséggel nem rendelkező kutatócsoport nyújthat be. Tavaly az 1. díjat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpont nyerte el az agrár- és élelmiszeripari vállalatok pénzügyi felkészültségét vizsgáló kutatási tervével.

A Nemzetközi zöld pénzügyi életműdíjat nem magyar állampolgárságú szakembernek adják nemzetközi szinten is jelentős kutatási eredményekért, amellyel hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodás zöldpénzügyi tudományos vizsgálatának és megvalósításának fejlődéséhez. 2022-ben Sean Kidney, a fenntartható gazdaság kiépítését ösztönző Climate Bonds Initiative társalapítója és vezérigazgatója vehette át az elismerést.

A jelentkezés feltételeiről, határidejéről és az elismerésekkel járó jutalmakról az MNB honlapján közzétett felhívás tájékoztat.

Kapcsolódó írásaink