Gazdaság

Egyre több az albérlet, de egyre drágább is

Májusban folytatódott az albérletek drágulása, de a kínálat is jelentős növekedést mutat, ami már a nyári szezon előszeleként értékelhető. Ha kitart a kínálat növekedése, az a későbbiekben fékezheti a drágulást is – derül ki az ingatlan.com Magyar Hírlappal közölt adataiból.

Egyre több az albérlet, de egyre drágább is
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Tovább drágultak az albérletek májusban a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai szerint. Országosan 1,8 százalékos volt az emelkedés, Budapesten pedig 0,6 százalékkal nőttek az albérletárak egy hónap alatt. Éves szinten 15,6 és 16,5 százalékkal mentek feljebb az átlagos bérleti díjak. Június közepén Budapesten 230 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A fővároson belül az II. és az V. kerület a legdrágább. A vármegyeszékhelyek listáját pedig Veszprém vezeti 168 ezer forintos havi lakbérrel.

Mint azt Balogh Lászlótól, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől megtudtuk, 2023-ban a bérleti díjak emelkedése új lendületet kapott, de a drágulás üteme elmarad az infláció mértékétől. Az inflációt is figyelembe véve, a májusi lakbérek 11 százalékkal elmaradnak az országos reállakbérindex 2019 augusztusi rekordértékétől. A szakember hozzátette: Az albérletpiaci kínálat is növekedésnek indult, ami a nyári szezon előszeleként értékelhető. Június közepén Budapesten és országosan 14-18 százalékkal több kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Az országos albérletkínálat több mint 11 800 kiadó lakásból és házból áll. Az ingatlan.com szakértője szerint, ha kitart a kínálat növekedése, akkor az fékezheti a bérleti díjak emelkedését.

x
Infografika: adat.ingatlan.com

Kapcsolódó írásaink