Gazdaság

A magyar pezsgők visszatértek Európa-élvonalába

A tárcavezető kitért arra is, hogy a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszeripart és benne külön prioritást élvez a borászati szektor

A magyar kormány célja továbbra is világos, a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása és a feldolgozóüzemek technológiai fejlődésének elősegítése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken, Somlóvásárhelyen az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

A magyar pezsgők visszatértek Európa-élvonalába
Nagy István (j2) a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén
Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

A miniszter a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindig új utakat kereső magyar borászatok és borászok az agrárium zászlóshajói, hagyományt és a megújulást ötvözve, a kihívásoktól nem megriadva új lehetőségeket kutatnak. Az ágazat szereplőinek szenvedélyét, hitét és szorgalmát siker koronázza, a magyar borok és a magyar pezsgők ugyanis visszatértek Európa-élvonalába, tovább erősítik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jó hírét.

Nagy István kiemelte, a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzeme nemcsak a tulajdonosokat formálja majd, de újabb lendületet ad a térségnek, a régiónak, gazdaságélénkítő hatása messze túlmutat a pincészet határain. Új beszállítóknak nyújt lehetőséget, új munkahelyek jönnek létre, tovább erősödik a turizmus, a vendéglátás.

A miniszter kifejtette, az agrártárca célja, hogy a mezőgazdasági termékek értéknövelését, illetve az élelmiszeripari, beleértve a borászati fejlesztések megvalósulását támogassa. Erre a területre a Vidékfejlesztési Programban eddig mintegy 428 milliárd forintot ítéltek meg, a kifizetések összege pedig meghaladja a 143 milliárd forintot. A beruházások újabb és újabb lehetőségeket nyitnak: munkát, megélhetést, biztonságot adnak a magyar családoknak.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszeripart, és benne külön prioritást élvez a borászati szektor, ami az agrárium egyik húzóágazata. Ezért továbbra is számítunk a magyar borászok és a magyar gazdák vállalkozó kedvére és innovatív megoldásaira – olvasható az AM közleményében.

Új eredetvédelmi szabályok jönnek a Nagy-Somlói borvidéken

A tárcavezető a borvidék 2023. évi borversenyének ünnepélyes eredményhirdetésén hangsúlyozta, a magyar borászok az elmúlt 30 évben megmutatták, hogyan kell a változásokhoz alkalmazkodni, illetve sikereket elérni, és azokat eredményes munkával, szorgalommal, kitartással megtartani – írták.

A rendezvényen a miniszter bejelentette, hogy a helyi gazdálkodók és a hegyközség kérésének eleget téve módosítják a borvidék eredetvédelmi rendszerét. A Somló és Nagy-Somló elnevezések helyett már egységesen csak a Somló név marad használatban. Ugyanakkor a magasabb minőségű, ökológiai gazdálkodásból származó borok a Somló Superior elnevezéssel kerülnek a fogyasztókhoz – áll a közleményben.

Nagy István azt mondta, a magyar borászat sikeréhez elengedhetetlen az együttműködés. Termelőknek, borászoknak, hegyközségeknek, hegybíróknak, döntéshozóknak, kormányzati szereplőknek számos kérdésre közösen kell megoldást találniuk. Ilyen a munkaerőt kiváltani képes automatizálás, az alkalmazkodás a változó éghajlati viszonyokhoz, a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése, a nagyobb értékű borértékesítés az exportpiacokon, a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének, valamint az ágazati jövedelmezőségnek a javítása, a fogyasztási trendek lekövetése és a borfogyasztásban a fiatalok megszólítása – sorolta a miniszter.

Nagy István rámutatott, a Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárd forintot különítettek el a magyar bor promóciójának támogatására. Emellett pedig csökkentették a szőlő-bor ágazati adminisztrációs terheket. Idén, ha szükséges, és ha a gazdálkodók kérik, akkor a kormány a lepárlás kapcsán akár intervenciós intézkedésről is dönt – olvasható a minisztérium közleményében.

Kapcsolódó írásaink