Gazdaság

Újból aktívan toboroznak a magyarországi cégek

A hazai munkáltatók 31 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét az idei harmadik negyedévben, csökkentést 18 százalékuk jelez – közölte a Manpower Magyarország csütörtökön az MTI-vel, munkaerőpiaci előrejelzése alapján.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, csaknem 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, amelynek keretében Magyarországon a munkáltatók 511 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg harmadik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A közlemény szerint 12 százalékos a hazai létszámbővítési mutató országos átlag, amelytől az egyes szektorokat vizsgálva jelentős eltérések tapasztalhatók. A legnagyobb felfutást az IT-, a logisztikai és autóipar-, valamint az energia- és közműszektorokban várják. A legkisebb mértékű bővülésben a kommunikációs szolgáltatások, az egészségügy és élettudományok, illetve az alapanyag- és feldolgozóipar területén működő vállalatok, szervezetek bíznak.

A régiók között is jelentős eltérések vannak.

A legszélesebb körben Közép-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Budapesten várnak létszámbővülést, ugyanakkor Nyugat- és Közép-Dunántúlon jóval több elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre számítanak. A Dél-Alföldön a várakozások az országos átlag közelében alakulnak, miközben Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon sem számottevő növekedés, sem csökkenés nem lesz a várakozások szerint.

A korábbi negyedévekben a nagyobb cégek jóval optimistábbak voltak, a következő negyedéves időszakra vonatkozóan azonban nincs jelentős eltérés cégméret szerint, valamennyi kategória értékei a 12 százalékos átlag körül alakulnak.

Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója a közleményben hangsúlyozta: a várakozások szerint jócskán maga mögött hagyja az év első felében tapasztalható, időszakos mélypontot a hazai munkaerőpiac. Az autóiparban ismét jelentős munkaerő-szükséglet mutatkozik az iparágban bejelentett beruházási hullám hatására, a feldolgozóipar viszont továbbra is stagnálásközeli állapotban maradhat – emelte ki.

Kapcsolódó írásaink