Gazdaság

Világbank: Az orosz gazdaság a szankciók ellenére tovább fog növekedni

A nyugati szankciókkal szemben Moszkva megváltoztatta olajexportjának rendeltetési helyét

Az orosz gazdaság a szankciók ellenére tovább fog növekedni, köszönhetően a vártnál magasabb energiabevételeknek – közölte a Világbank a világgazdasági kilátásokról szóló legfrissebb jelentésében kedden – írta meg az Oroszhirek.hu.

Világbank: Az orosz gazdaság a szankciók ellenére tovább fog növekedni
A Világbank washingtoni központja
Fotó: Wikipedia

Az ország növekedése 2024-ben várhatóan pozitívba fordul, de szerény, 1,2 százalékos marad.

A kilátások szerint a teljesítmény idén várhatóan 0,2 százalékkal lesz alacsonyabb, amely 3,1 százalékpontos javulás a bank januári előrejelzéséhez képest.

„Ez a változás főként az olajtermelés váratlan rugalmasságát és a vártnál nagyobb növekedési lendületet tükrözi 2022-től” – közölte a Világbank.

Megjegyezte, hogy a nyugati szankciókkal szemben Moszkva megváltoztatta olajexportjának rendeltetési helyét „a mennyiség lényeges változása nélkül”.

A washingtoni székhelyű intézmény ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az exportvolumen további zsugorodása és a gyenge belföldi kereslet meg fogja terhelni az aktivitást.

Az orosz kormány fenntartotta a gazdaságra vonatkozó pozitív kilátásokat. Mihail Misusztyin miniszterelnök azt jósolta, hogy 2024-re az orosz gazdaság képes lesz megelőzni a fejlett országokat a növekedés tekintetében.

A Világbank is megemelte 2023-as globális növekedési kilátásait, mondván, hogy az USA, Kína és más nagy gazdaságok az előrejelzéseknél rugalmasabbnak bizonyultak. Figyelmeztetett, hogy a magasabb kamatlábak és a hitelezés szigorodása negatívan befolyásolhatja a jövő évi mutatókat.

Az előrejelzés szerint a globális reál-GDP idén 2,1 százalékkal emelkedik a korábban prognosztizált, 1,7 százalékos növekedésről, de jóval elmarad a 2022-es, 3,1 százalékos növekedési ütemtől. A Világbank a központi bankok monetáris szigorításának visszahatásaira hivatkozva a januári 2,7 százalékról 2,4 százalékra csökkentette 2024-es globális növekedési előrejelzését.

Indermit Gill, a Világbank vezető közgazdásza szerint a fejlődő gazdaságok kétharmadában alacsonyabb lesz a növekedés idén, mint 2022-ben.

„A fejlődő világ egyharmada még a jövő év végére sem fogja megütni azt az egy főre jutó jövedelemszintet, mint 2019 végén” – mondta Gill újságíróknak. „Ez a világ országainak csaknem egyharmada számára öt elvesztegetett évet jelent.”

Kapcsolódó írásaink