Gazdaság

A Washington Post újabb részleteket tárt fel az Északi Áramlat robbantásáról

A jelentés részletesen ismertette az európai energetikai infrastruktúra szabotálásának tervét

Egy európai hírszerzési jelentés szerint a vezeték elleni, titkos tenger alatti támadást az ukrán különleges erők egy hatfős csapata tervezte, amely közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felelt, írja a The Washington Post amerikai napilap.

A Washington Post újabb részleteket tárt fel az Északi Áramlat robbantásáról
A titkos tenger alatti támadást az ukrán különleges erők egy hatfős csapata tervezte, amely közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felelt
Fotó: Swedish Coast Guard Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Fehér Házhoz közeli lapban megjelent cikk lényeges megállapításai a következők. „Egy európai hírszerző szolgálat” három hónappal a szabotázsakció előtt értesítette a CIA-t, hogy ukrán különleges műveleti erők titkos támadásra készülnek.

Mint az olvasható Hortay Olivér Facebook-posztjában, bár a CIA-nak voltak kétségei a forrás hitelességét illetően, a birtokába jutott információt azonnal megosztotta Németországgal és több más európai szövetségesével.

A tervet kidolgozó ukrán erők Zelenszkij elnököt szándékosan nem tájékoztatták a készülő akcióról, nehogy a kritikus infrastruktúra elleni támadás utólag közfelháborodást váltson ki a Nyugat részéről, és veszélyeztesse Ukrajna további támogatását.

Az akció végrehajtói a legmagasabb rangú ukrán katonának, Valerij Zaluzsnij tábornoknak jelentettek. A robbantás óta feltárt „rendkívül specifikus részletek” egybevágnak a júniusban átadott információkkal.

A kampány közeledtével, ezúttal a belpolitikai szál sem maradhatott ki a történetből. A cikk szerint Trump elmulasztotta szankciókkal sújtani a német–orosz gázvezetékeket.

Ezzel szemben Biden a kezdetektől fogva aggodalmát fejezte ki az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban és a háború előtt nyomást is gyakorolt Németországra, hogy akadályozza meg a vezeték engedélyezését, így a robbantást követően „nem hullatott könnyeket”.

Az amerikai lap „meg nem nevezett forrásokra” és „kiszivárgott titkosszolgálati jelentésekre” hivatkozik, sőt még azt sem jelöli meg, hogy melyik európai országtól származott a CIA-nak eljuttatott információ.

Utóbbit azzal magyarázza, hogy „a Post – meg nem nevezett kormánytisztviselők kérésére – beleegyezett az ország és a feltételezett terv egyes aspektusainak elhallgatásába, mert azoknak felfedése forrásokat és műveleteket fenyegetne”.

A lap megkereste a Fehér Házat, Ukrajnát és a CIA-t is, de egyik sem kommentálta a hírt. Az Északi Áramlat történetének alakulása két okból is felháborító.

Világosan rámutat, hogy a baloldali amerikai adminisztráció és a Washington Post (amelyet sokan a Fehér Ház üzenőfüzetének tartanak) milyen mértékben nézi le az európai polgárokat.

Vajon meddig tervezik még az olvasókat meg nem nevezett forrásokra és kiszivárgott, de nem közölt jelentésekre alapozott elméletekkel kábítani?

Tényleg azt gondolják, hogy az olvasóknak nem tűnik fel, hogy az Északi Áramlat robbantásának történetét nyíltan arra használják, hogy az aktuális külpolitikai törekvéseiket megtámogassák?

A megjelenő cikkek újra és újra emlékeztetnek rá, hogy az EU teljesen elveszítette autonómiáját. A közösség kritikus infrastruktúráját érő, ilyen mértékű támadásra a világháború óta nem volt példa.

Az európaiak tehát érthető módon dühösek, és minden joguk megvan arra, hogy válaszokat kapjanak. Hol vannak az európai vezetők és a több mint fél éve zajló vizsgálatok eredményei? Miért van az, hogy csak amerikai lapokból juthatunk új „információkhoz”? Az európai polgárok ennél többet érdemelnek – zárja posztját Hortay Olivér.

Kapcsolódó írásaink