Gazdaság

Egy lepusztult Balaton-parti létesítmény látványos megújulása

Az MNB Balatonakarattyai Oktatási Központjában közösségi nap során ismerkedhettek meg a település lakói a létesítménnyel

Közösségi nap keretében mutatta be vasárnap a Magyar Nemzeti Bank a Balatonakarattyán létrehozott oktatási központját. A családi nap során nem csupán a megújult területet járhatták be a helyiek, hanem izgalmas előadások, beszélgetések, gyermekrendezvények várták a látogatókat. Az évtizedeken keresztül folyamatosan pusztuló terület végre valódi gazdára talált.

Egy lepusztult Balaton-parti létesítmény látványos megújulása
Érdekes formavilág bontakozik ki az akarattyai magaspartról, az épületek nagy részét dús növényzet takarja
Fotó: MH/Purger Tamás

Amióta megkezdődött Balatonakarattyán a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Központjának kialakítása, számos fórumon érte kritika a fejlesztést, mintha egy virágzó balatoni létesítményt sajátított volna ki az MNB. Az egykori MÁV-üdülő története azonban sokáig inkább szívszorítóan lehangoló volt, hiszen amióta a vasúttársaság már nem tudta fenntartani az intézményt – jelentősebb felújítás a 80-as évek óta nem történt –, fokozatosan csak sorvadt az üdülő, a területen kialakított építmények egyre gondozatlanabbak lettek. A vízparti telken a növényzet és az épületek elhanyagoltságát az itt élők, vagy erre látogatók közelről láthatták, hiszen a területen egy szolgalmi út vezet keresztül, amelyet bárki használhatott, aki nem a magasparton épített úton közlekedett.

A területet – átmeneti megoldásként, a teljes leromlás megállítása érdekében – rendezvényszervezőknek adták bérbe, ám megfelelő tulajdonos hiányában érdemi fejlesztés nem történhetett, sőt újabb feszültségeket gerjesztett az itt esetlegesen felbukkanó motoros-, egyetemista-, életmódfesztiválok több ezres közönsége, amelynek a kiszolgálására nem csupán a terület infrastruktúrája, de a település sem volt felkészülve. A viszontagságos, kilátástalan sodródás zárult le akkor, amikor a terület az MNB tulajdonába került, hiszen a bank esetében nyilvánvaló volt, hogy rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel az egykor meghitt üdülőterület visszanyerheti elveszett hangulatát.

A rendezvényközpont felújítása során a legtöbb idős fa érintetlenül a helyén maradhatott, így a korábbi ligetes park továbbra is árnyékos
A rendezvényközpont felújítása során a legtöbb idős fa érintetlenül a helyén maradhatott, így a korábbi ligetes park továbbra is árnyékos
Fotó: MH/Purger Tamás

Nem kellett sokat várni a felújítás megkezdésére, hamarosan a szolgalmi út mellett kiállított látványos képek mutatták, milyenné válik a terület a korszerűsítést követően, sőt a kezdődő kivitelezés arról is árulkodott, hogy a majd évszázados fák többségét is megkíméli az átalakítás, illetve az újonnan telepítettek bőségesen pótolják majd az építkezésnek óhatatlanul áldozatul eső növényzetet.

A közösségi napon, amelyet a balatonakarattyai lakosok számára szerveztek, Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke köszönetet mondott a településen élőknek az építkezés ideje alatt tanúsított türelemért, hiszen a munkagépek mozgása, a fejlesztéssel járó kényelmetlenségek leginkább őket érintették. A végeredmény – ahogy hangsúlyozta – önmagáért beszél, mert egy elegáns, néhány elemét tekintve újító, modern és mégis tájba illő harmonikus alkotás született. A beruházás során a hely adottságaihoz igazodva végig fontos szempontnak tartották a településsel az együttműködést, és ennek köszönhetően több, a környékbeli utat érintő infrastrukturális fejlesztés is megvalósult. A munkahelyekben pedig nem bővelkedő Balatonakarattya számára a központ a tervek szerint mintegy 100 új munkahelyet fog biztosítani.

Az oktatási központ felfedezése már önmagában is izgalmas feladat
Az oktatási központ lesz Balatonakarattya legnagyobb foglalkoztatója
Fotó: MH/Purger Tamás

A tájékoztatás során azt is megtudhattuk, hogy Európa-szerte egyre több hasonló központ jön létre a nemzeti jegybankok szakmai működésének a támogatására. Ezek – az akarattyaihoz hasonlóan – belső képzésekhez, szakmai konferenciákhoz és nemzetközi rendezvényekhez biztosítanak színvonalas helyszínt. A település zsúfoltságát pedig egyáltalán nem növeli a legfeljebb mintegy 70 fő elszállásolására alkalmas oktatási központ.

Az MNB oktatási központjában legfeljebb hetven fő elszállásolása lehetsége
Az MNB oktatási központjában legfeljebb 70 fő elszállásolása lehetséges
Fotó: MH/Purger Tamás

A nap során az is kiderült, hogy a létesítmény előtti partszakasz a balatonakarattyai önkormányzat tulajdona marad, amelyet azonban a korábbi gyakorlattal szemben bárki szabadon használhat majd, a központ működésétől függetlenül.

A rosszindulatú, tájékozatlan hírekkel szemben, amelyek úgy próbálták beállítani, mintha a területen lévő lagúnát most alakították volna ki, a valóságban – ahogy a cikkünkben látható kép is mutatja – a már közegészségügyi kockázatokat rejtő elhanyagolt csatornát csupán némileg kiszélesítve rendbe tették, így a jövőben kevésbé alakulhat ki itt pangó víz, ugyanakkor a magasparti Csittényhegy csapadékvíz-elvezetését biztosítani tudja.

A felújítás előtt a pangó víz már nem csupán visszataszítóan hatott, hanem bűzössége mellett komoly egészségügyi veszélyeket is rejtett
A felújítás előtt, 2018-ban a pangó víz már nem csupán visszataszítóan hatott, hanem bűzössége mellett komoly egészségügyi veszélyeket is rejtett
Fotó: Szép Zsuzsanna felvétele

A megújulást követően már a csapadékvíz elvezetésére is alkalmas a lagúna
A megújulást követően nem csupán esztétikusabb a lagúna, de a csapadékvíz elvezetésére is alkalmas
Fotó: MH/Purger Tamás

Az MNB volt az egyik első jegybank a világon, amely elkötelezte magát a fenntarthatóság és természet megóvása mellett, ennek érdekében pedig az itteni területen a környezeti hatásvizsgálat mellett faismerettani vizsgálat is készült a védendő őshonos és az elszaporodó invazív fajok felmérése érdekében. Összességében a helyi szabályozási rendelet által előírt 40 százalékos zöldfelületi mutatót jóval meghaladva 70 százalékra növelték a zöldterület mértékét, amelyet a megőrzött, már kiteljesedett nagy lombozatú fák mellett 200 új fa és 40 ezer díszcserje ültetésével értek el.

A parkba nem csupán rengeteg növényt ültettek, hanem számos játszó és szórakozási eszközt helyeztek el
A parkba nem csupán rengeteg növényt ültettek, hanem számos játszó és szórakozási eszközt helyeztek el
Fotó: MH/Purger Tamás

A falunap során azonban nem csupán a megújult helyszínnel lehetett megismerkedni – ahol egyébként nemrég az MNB Tehetség Programjának részeként több mint 100 hazai és határontúli egyetemista részvételével tartottak már képzést –, hanem a jegybank tevékenységét izgalmas programokkal is bemutatták. A kiberbiztonsági előadás mellett a bankjegynyomtatás, a fizetőeszközünk ismertetése, valamint a bankjegyhamisítás is téma volt, miközben egy kellemes ebéd mellett ökomesével, gyermekkoncerttel és színes családi programokkal várták a település lakóit.

A közösségi nap a családoknak is kellemes kikapcsolódást nyújtott
A közösségi nap a családoknak is kellemes kikapcsolódást nyújtott
Fotó: MNB
A gyermekek szórakozását színes programok biztosították
A gyermekek szórakozását színes programok biztosították
Fotó: MNB

Kapcsolódó írásaink