Gazdaság

Virág Barnabás: A szélsőséges forgatókönyvek csökkenése adott lehetőséget a kamatfolyosó mérséklésére

A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát

A szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek, így az áprilisi kamatdöntéssel lehetőség nyílt a kamatfolyosó felső szélének mérséklődésére - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

Virág Barnabás: A szélsőséges forgatókönyvek csökkenése adott lehetőséget a kamatfolyosó mérséklésére
Virág Barnabás: a szélsőséges forgatókönyvek csökkenése adott lehetőséget a kamatfolyosó mérséklésére
Fotó: MH/Purger Tamás

A döntésre lehetőséget adó tényezők között kiemelte: a gáz és áramárak jelentősen csökkentek Európában, a gáztározók töltöttségi szintje megfelelő, a nagy jegybankok kamatciklusának vége belátható távolságba került, a feltörekvő piacokon pedig tőkebeáramlás volt megfigyelhető. A belső tényezők között stabilizálódott a devizapiac, stabil az állampapírpiac, megfelelő az aukciós kereslet, javult a fizetési mérleg egyenlege és megtörtént az uniós megállapodás - sorolta.

Hangsúlyozta, hogy az alapkamat jelenlegi szintje megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére, ezért a módosítása nincsen napirenden. Az alapkamat módosításához erős, tartós lefelé mutató trend kell - közölte.

A monetáris tanács keddi döntésével 13,0 százalékon tartotta az alapkamatot, a kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 450 bázisponttal, 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette. A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

A közlemény szerint a kamatfolyosó szűkítésére az adott lehetőséget, hogy az elmúlt időszakban külső és belső tényezők következtében folyamatosan javult a kockázati környezet és egyúttal Magyarország kockázati megítélése, a szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek.

A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök kamatkondícióinak változtatásáról – írták az indoklásban.

Kapcsolódó írásaink