Gazdaság

A versenyképesség növelése érdekében létrejön a logisztikai parkok egységes rendszere

A címet elnyerők célzott támogatási programokra pályázhatnak, célzott kedvezményeket kaphatnak

A versenyképesség növelése érdekében létrejön a logisztikai parkok egységes rendszere – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán az MTI-vel.

A versenyképesség növelése érdekében létrejön a logisztikai parkok egységes rendszere
GFM: A versenyképesség növelése érdekében létrejön a logisztikai parkok egységes rendszere
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarországon a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, jelenleg is csaknem 2500-ra tehető azon cégek száma, amelyek a magyar logisztikai ipar valamely szegmensében dolgoznak. Az ágazat több mint 280 ezer főt foglalkoztat, és a GDP öt százalékát állítja elő. A kormány célja, hogy ez az arány 2030-ra tíz százalékra növekedjen – ismertette közleményében a GFM.

A kormány részletesen áttekintette az ágazat helyzetét, és megállapította, hogy a koronavírus-járvány, valamint a háború és szankciók sújtotta gazdasági környezet súlyosan érintette az ellátási láncokat, és jelentős kihívások elé állította a logisztikai szektor szereplőit.

Az ország gazdasági teljesítményének növelése érdekében a kormány első lépésben jelentősen megemelte a fuvarozóknak adható, adómentes napidíjat, amely belföldi kiküldetés esetén háromzer forintról kilencezer forintra, míg külföldi kiküldetés esetén 60 euróról 85 euróra emelkedett – emlékeztetett a GFM.

A szektor versenyképességének további növelése érdekében a kormány most arról határozott, hogy egységes szabályozási, minősítési és ellenőrzési rendszert hoz létre, hogy a logisztikai szolgáltató szektor beruházásai koordinált keretek között és hatékonyabban valósuljanak meg. A döntés értelmében létrejön egy új minősítési rendszer, az új szabályozás három kategóriába sorolja a logisztikai parkokat: intermodális logisztikai park, regionális logisztikai park és helyi logisztikai park.

A GFM felhívta a figyelmet arra, hogy a logisztikai park cím közvetlen előnnyel nem jár, nem jelent közvetlen pénzügyi támogatást, azonban a címet elnyerők célzott támogatási programokra pályázhatnak, célzott kedvezményeket kaphatnak, és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításra vonatkozó kérelmük elbírálása egyszerűsített eljárásban történik.

A logisztikai park cím odaítélésére a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács tesz javaslatot kérelem alapján, a cím odaítéléséről az iparügyekért felelős miniszter dönt.

Azok a már most is működő szolgáltató egységek, amelyek megfelelnek a logisztikai park feltételeinek, azaz tevékenységüket legalább három hektár területen és 3000 négyzetméter fedett raktárbázissal végzik, 2024. december 31-ig szerezhetnek logisztikai park címet. Ennek hiányában a határidőt követően logisztikai tevékenységüket nem folytathatják – hangsúlyozta a GFM.

Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy Magyarország hatékonyabban használja ki kedvező földrajzi adottságait, a makrotérségeket összekapcsoló hídszerepét. A logisztikai parkok fejlesztésével növekedjen a hazai térségek vonzereje, csökkenjenek a területi különbségek, az új befektetésekkel és magasabb hozzáadott értékű tevékenységek megvalósulásával pedig növekedjen az ország gazdasági teljesítménye.

Kapcsolódó írásaink