Gazdaság

Czomba Sándor: A munkaerő megtalálásában segítenek az új munkásszállók

A munkaerő megtalálásában segítenek az új munkásszállók – jelentette ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden Székesfehérváron, a Videoton Holding Zrt. új munkásszállójának átadásán.

Czomba Sándor: A munkaerő megtalálásában segítenek az új munkásszállók
Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Cser-Palkovics András polgármester és Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója a székesfehérvári Videoton Holding Zrt. új munkásszállójának avatásán
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Czomba Sándor rámutatott, hogy a magyarok „zsigerből” nem szeretnek költözni, márpedig a betöltetlen munkahelyek jellemzően mobilis munkaerőt kívánnak, ráadásul a következő években a leendő beruházásoknak köszönhetően újabb 500 ezer munkáskézre lesz szükség Magyarországon.

Az államtitkár elmondta, hogy az új székesfehérvári munkásszállón döntően ukrán állampolgárok laknak majd. Úgy vélte, a harmadik országból érkező munkavállalókra szükség van, ha nincs magyar munkáskéz, vagyis elengedhetetlen a jelenlétük a munkaerőpiacon.

Czomba Sándor jelezte, hogy a munkásszállók kialakítására kiírt pályázat hatodik körében nyert a Videoton 182 millió forintot. A program 2017-es indulása óta 61 nyertes pályázat volt, és 25 munkásszállót adtak át eddig.

Az államtitkár közölte, hogy várhatóan átalakítják a következő pályázati kiírásokat, és „az élethez igazítják”, mert korábban lehetett például hatfős szobákat is létrehozni, de nem „tömegszállásokra” van szükség, hanem inkább apartmanjellegű szobákra, mint amilyenek Székesfehérváron is épültek.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester arról beszélt, hogy a munkásszállón lakó, más országból érkezett emberek ugyanúgy Székesfehérvár polgárai, mint a magyarok, ráadásul ők is családjaik egzisztenciájáról gondoskodnak, miközben a város fejlődését segítik, hiszen adót fizet a cégük és ők maguk is.

Mint mondta, a munkaerőpiaci helyzet folyamatos javulása magával hozta a munkaerőhiány kialakulását, amelyre az egyik megoldási lehetőség a külföldi munkavállalók foglalkoztatása lehet, ehhez azonban elengedhetetlen a 21. századi szálláslehetőség biztosítása, amelyet most a Videoton megtesz.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatója elmondta, hogy a munkásszállót a telephelyen belül egy évekig üresen álló irodaházból alakították ki, ezért is lett a neve a 67-es épület után Hotel 67 munkásszálló. Megjegyezte, sokáig gondolkodtak rajta, hogy mit kezdjenek vele, végül egy 196 fő elszállásolására alkalmas munkásszállót alakítottak ki az épületből a kormány támogatásával.

Az épületet teljesen felújították, energetikailag korszerűsítették, a szobákat pedig úgy alakították ki, hogy később akár önálló lakrészeket, apartmanokat tudjanak kialakítani. A szállót két elektronikai gyártó cégükben, három műszakos munkarendben foglalkoztatott dolgozók fogják használni – tette hozzá.

A sajtóanyag szerint a 78 szobás épület átalakítása 830 millió forintból valósult meg. A munkásszálló nyolcvanszázalékos kapacitással működik jelenleg.

A Videoton Holding Zrt. kilenc magyarországi és két külföldi (Bulgária és Szerbia) telephelyén kínál gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat ipari vállalatok számára. A cégcsoport 2022-ben várható, realizált árbevétele megközelíti a 265 milliárd forintot, és a foglalkoztatottak átlagos létszáma (kölcsönzött munkavállalókkal együtt) meghaladja a kilencezer főt.

Kapcsolódó írásaink