Gazdaság

Az amerikai pénzügyminiszter elismeri, hogy a dollár dominanciája veszélyben van a szankciók miatt

„A dollár szerepéhez kötődő pénzügyi szankciókat alkalmazunk, ami idővel alááshatja a dollár hegemóniáját"

Az Egyesült Államok által Oroszország és más országok ellen bevezetett gazdasági szankciók veszélyeztetik a dollár dominanciáját, mivel a célországok alternatívát keresnek – mondta Janet Yellen pénzügyminiszter vasárnap – írja az Insider Paper, számol be az oroszhírek.hu.

Az amerikai pénzügyminiszter elismeri, hogy a dollár dominanciája veszélyben van a szankciók miatt
Fotó: NorthFoto

„Fennáll a veszélye annak, hogy amikor a dollár szerepéhez kötődő pénzügyi szankciókat alkalmazunk, az idővel alááshatja a dollár hegemóniáját” – mondta Yellen a CNN-nek adott interjúban.

„Természetesen ez vágyat ébreszt Kína, Oroszország és Irán részéről, hogy alternatívát találjanak” – mondta.

„De a dollárt olyan okokból használják globális valutaként, amelyek miatt más országoknak nem könnyű ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező alternatívát találniuk”.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok szilárd tőkepiacai és a jogállamiság „alapvető fontosságúak egy olyan valuta esetében, amelyet globálisan használnak majd tranzakciókra”.

„És nem láttunk még egyetlen más országot sem, amely rendelkezik azzal az alapvető (…) intézményi infrastruktúrával, amely lehetővé tenné, hogy a valutája így szolgálja a világot".

Yellen megjegyezte, hogy a szankciók rendkívül fontos eszközök, annál is inkább, ha az Egyesült Államok és szövetségesei a partnerek koalíciójaként együttesen lépnek fel a szankciók bevezetése érdekében.

Arra a kérdésre, hogy a befagyasztott orosz vagyonokat a háború sújtotta Ukrajna újjáépítésére lehetne-e felhasználni Moszkva inváziója után, Yellen azt mondta, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie az általa okozott károkat, megjegyezte azonban, hogy jogi korlátok vannak arra vonatkozóan, „hogy mit tehetünk a befagyasztott orosz eszközökkel, és megvitatjuk partnereinkkel, hogy mi lehet a jövőben".

Kapcsolódó írásaink