Gazdaság

Főként a ruhavásárláson spórol Szlovákia népe

A vesztesek közé került még a kultúra, a szórakozás és az üdülés is

Döntően a ruhavásárláson spórol a Felvidék lakossága, de kevesebb jut még a kultúrára és a szórakozásra is. A többség a tartalékait éli fel, igyekszik elkerülni a hitelfelvételt.

Főként a ruhavásárláson spórol Szlovákia népe
Hiába a hivalkodó pozsonyi kirakat, a lakosok visszafogják a költéseiket (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Sebnem Coskun

Szlovákia fizetőképes népességének hatvanöt százaléka döntően a ruhavásárláson spórol, arányuk hat százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest – derült ki a KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) társaság felméréséből. Mint a pozsonyi Új Szó cikkében olvasható, a lakosság ötvennégy százalékkal kevesebbet jár vendéglátóhelyre, moziba, színházba mint egy esztendővel ezelőtt. Az üdülés egy percent híján ugyan ekkora veszteséget könyvelhet el.

Logikus, hogy a polgárok nem a mindennapi szükségleteken kezdik a spórolást – fogalmazott a bejelentés kapcsán Jaroslava Palendalová, a társaság vezérigazgatója. Utalt arra is, emellett a villany és a gáz árának emelkedése nyomán sokan az energiaköltségeken igyekeznek takarékoskodni. Hozzátette, csakis végső esetben korlátozzák például a gyerekek taníttatására, fejlődésére fordított összegeket, de már ennek a mérlegelésére is akadnak példák.

Egyelőre a háztartások két százaléka igyekezett banki hitellel vagy a barátoktól kért kölcsönnel megoldani az anyagi problémáit, negyedük pedig a tartalékaihoz nyúlt. Tavaly egyébként a lakosság negyvenegy százaléka korlátozta az élelmiszer-vásárlást – míg idén e mutató ötvenegyre hízott.

Kapcsolódó írásaink