Gazdaság

A Bundesbank szerint az első negyedévben csökken a német GDP

A német Bundesbank szerint csökken a bruttó hazai termék (GDP) az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest Németországban – derült ki a Bundesbank hétfőn közzétett, havi előrejelzéséből.

A Bundesbank szerint az első negyedévben csökken a német GDP
A német gazdaságot a negyedik negyedévben elsősorban az infláció, valamint ezzel összefüggésben az energiaárak jelentős emelkedése terhelte meg
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Silas Stein

A német jegybank számításai szerint a csökkenés kisebb lehet a 2022. negyedik negyedévévinél.

A német statisztikai hivatal, a Destatis február végén közölt, végleges adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Németországban.

A tavalyi év utolsó negyedévére veszített lendületéből a német gazdasági aktivitás, az első három negyedévben 0,8, 0,1 és 0,5 százalékos volt a növekedés negyedéves bázison. A német gazdaságot a negyedik negyedévben elsősorban az infláció, valamint ezzel összefüggésben az energiaárak jelentős emelkedése terhelte meg.

A Bundesbank hétfői indoklása szerint a magas árak visszafogják a lakossági fogyasztást az idei első negyedévben is. A lakossági fogyasztás a tavalyi negyedik negyedévben az előzőhöz képest egy százalékkal csökkent.

A Bundesbank hétfőn közzétett előrejelzése pesszimistább, mint egyes német gazdaságkutató intézetek kilátásai: a kieli Institut für Weltwirtschaft (IfW) 0,2 százalékos német GDP-bővülést vár az első negyedévre, a Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle is a német bruttó hazai termék növekedésére számít az idei első három hónapban. A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) legfrissebb előrelezése azonban azzal számol, hogy a német GDP a folyó első negyedévben 0,2 százalékkal csökken a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

Amennyiben beigazolódik a Bundesbank előrejelzése, Németország bruttó hazai terméke két egymást követő negyedévben csökken az előző negyedévhez viszonyítva, ami a klasszikus meghatározás szerint technikai recessziónak számít.

A Bundesbank ugyanakkor arra számít, hogy az infláció márciusban a bázishatás miatt jelentősen enyhül Németországban. A német statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatai szerint februárban az éves infláció a januárival megegyező, 8,7 százalék volt Németországban.

A volatilis élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció azonban még emelkedhet is az év közepén a Bundesbank előrejelzése szerint. Szakértők szerint a magasabb maginfláció annak a jele, hogy a vállalatok áthárítják a fogyasztókra a megemelkedett energiaköltségeket.

Kapcsolódó írásaink

Befektetés a jövőbe

ĀA művészet támogatása nem ablakon kidobott pénz – Kortárs művészeti gyűjteményt épít a Magyar Nemzeti Bank Keserü Ilonától Bak Imrén át Maurer Dóráig