Gazdaság

A magyarok több mint háromnegyede nyitott a használt termékeket online vásárlására

Generációkat tekintve az ötvenes korosztálynak számít leginkább a környezetvédelem (36 százalék), majd őket követik 35 százalékkal a huszonévesek

A magyarok 77 százaléka nyitott a használt termékek online vásárlására, 64 százalékuk már vett is ilyet a világhálón, 8 százalék biztos abban, hogy lesz ilyen vásárlása a jövőben – állapította meg az Opinio Institue Kft. friss, reprezentatív kutatása, amelyet a március 18-i újrahasznosítási világnap alkalmából készítettek.

A magyarok több mint háromnegyede nyitott a használt termékeket online vásárlására
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A Shoptet webáruházak létrehozásával és üzemeltetésével foglalkozó cseh hátterű cég megrendelésére készült felmérésben megkérdezett magyarok 93 százaléka nyilatkozta azt, hogy az alacsonyabb árak miatt vásárol online használt termékeket, 32 százalékukat motiválja erre a környezet védelme, 22 százalékát az, hogy divatosnak tartja.

A válaszadó 16–19 évesek 84 százaléka, a huszonévesek 83 százaléka, a harmincasok 79 százaléka, a negyvenesek 76 százaléka, az ötvenes korosztály 65 százaléka befogadó a használt áruk vásárlása iránt.

Terméktípusokat tekintve használt divatcikkeket 47 százalék, számítástechnikai eszközöket 43 százalék, könyveket 39 százalék, szórakoztató elektronikai eszközöket 34 százalék vásárol leginkább – közölték.

A felmérés alapján a nők 67 százaléka vett már online használt divatcikket, 43 százalék pedig könyvet. A férfiak 53 százaléka vett a világhálón használt elektronikai eszközt (telefont, laptopot, tabletet, okosórát, fényképezőgépet vagy akár kamerát), 43 százalék tévét, játékkonzolt, hangfalat vagy lejátszót.

Generációkat tekintve az ötvenes korosztálynak számít leginkább a környezetvédelem (36 százalék), majd őket követik 35 százalékkal a huszonévesek – írták.

A felmérés 1123 fő megkérdezésével készült 2023 márciusában, amely reprezentatív a magyarországi 16–59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Shoptet megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink