Gazdaság

Fontos, hogy a vevők felismerjék a hazai termékek előnyeit

A Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre

Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián tartott előadásában csütörtökön Szegeden, a szaktárca tájékoztatása szerint.

Fontos, hogy a vevők felismerjék a hazai termékek előnyeit
Nobilis Márton: Fontos, hogy a vevők felismerjék a hazai termékek előnyeit
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az MTI-hez eljuttatott közleményben tájékoztatnak arról, hogy az államtitkár a rövid ellátási lánc fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezzel a helyi termelők és a kereskedők is nyerhetnek, ugyanis csökkenthető a szállítás és raktározás költsége, így az ökológiai lábnyom is mérsékelhető.

Nobilis Márton ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi kutatását, amely szerint a magyar termékek aránya a tíz legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. Ezen üzletek polcain ugyanis hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami az összes élelmiszer-vásárlásnak a 10-11 százalékát teszi ki. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez a mennyiség megközelítőleg 65 kilogrammot jelent fejenként, éves szinten. A becsült EU-s átlag ennél magasabb, 70 kilogramm fejenként.

Nobilis Márton emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a Nébih kidolgozta a Maradék nélkül nevű programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak az élelmiszer-hulladékok mérséklése érdekében.

Az államtitkár megfogalmazása szerint az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Míg a 2014–2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint került megítélésére a hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021–2027-es) időszakban még ennél is nagyobb forrás áll rendelkezésre – tájékoztatott.

Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, amelyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe – tette hozzá Nobilis Márton.

Kapcsolódó írásaink