Gazdaság

Márciusban jöhet a segítség a gazdáknak

Hamarosan újabb kedvezményes hitelkonstrukciók javíthatják a gazdálkodók likviditási helyzetét. Az érintettek likviditását segíti az is, hogy az év végéig nem kell fizetniük a korábban felvett hiteleiket.

Márciusban jöhet a segítség a gazdáknak
Tavaszi szántás Fejér megyében (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Katona László

Tovább bővülnek a gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozási lehetőségei. Márciustól várhatóan újra elérhetőek lesznek a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott, ágazatspecifikus forgóeszközhitelek – derült ki Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott válaszából.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a tárcavezető szerint a hitelprogramok részeként (MFB agrár forgóeszköz hitelprogram, MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram, MFB élelmiszeripar forgóeszköz hitelprogram) az agrárvállalkozások mérettől függetlenül összesen húszmilliárd forint kedvezményes kamatozású, akár hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel.

A gazdálkodók likviditását segíti az is, hogy az év végéig nem kell fizetniük a korábban felvett hiteleiket. A moratóriumba 2022. szeptember 15-ig jelentkezhettek a termelők. A határidőig mindösszesen 286,6 milliárd forint értékben kaptak haladékot az érintettek.

Kapcsolódó írásaink