Gazdaság

Ezer szállal kötődik egymáshoz a német és a magyar agrárgazdaság

Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak az agrárterületen is – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki bemutatkozó látogatáson fogadta hivatalában Julia Gross német nagykövetet.

Ezer szállal kötődik egymáshoz a német és a magyar agrárgazdaság
Nagy István agrárminiszter és Julia Gross német nagykövet
Fotó: Facebook/Nagy István

Az Agrárminisztérium (AM) hétfőn kiadott közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, nagyon fontos és komoly gazdasági együttműködés jött létre Magyarország és Németország között, amit szeretnének tovább fejleszteni. A miniszter arra emlékeztetett, hogy 2022-ben rekordforgalmat ért el mind az agrárexport, mind a Németországból származó termékek behozatala. Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Németország milyen irányba tart.

Hangsúlyozta, „a Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában egy új fejezet kezdődik és olyan fejlesztési irányaink és terveink vannak, amelyek Berlin számára is fontosak”. Magyarország történelmi döntést hozott azzal, hogy nyolcvan százalékra emeli a nemzeti társfinanszírozást a KAP vonatkozásában. „Élelmiszeripari üzemeket, húsipari feldolgozókat, raktárakat, szárítókat, hűtőházakat szeretnénk építeni. Ezért kiemelten fontos, hogy az együttműködés kiváló legyen, mert ennek mentén gazdasági partnerségek is kialakulhatnak a két ország között. A technológiai fejlesztések terén és a precíziós eszközök vonatkozásában szeretnénk Németországra támaszkodni” – tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, a fenntartható mezőgazdaság Magyarország számára is létkérdés, de a gazdálkodók érdekeit is szem előtt kell tartani. Magyarország egyetért azzal az európai uniós kezdeményezéssel, hogy csökkentsük a növényvédőszer használatot, annak mértékét azonban meg kell vizsgálni. Magyarország az uniós csatlakozásakor már mérsékelte a kibocsátást és most is van olyan tagállam, amelynél harmad annyit használ. Az egységes ötven százalékkal történő csökkentés így versenyhátrányba hozná a magyar gazdálkodókat. Elkötelezettek vagyunk a természet megóvása mellett, ugyanakkor a termelők versenyképességét is szeretnénk megvédeni - emelte ki Nagy István. A miniszter elmondta, párbeszédet kell folytatni arról is, hogy minden Európába érkező élelmiszerre ugyan azok a követelmények vonatkozzanak, mint amit az unió a közösség tagjainak előír.

Nagy István kitért az európai sertéspiac helyzetére is, és örömtelinek nevezte, hogy a német vezetés kiemelt figyelmet fordít erre a területre. Magyarországon nyolcvanszázalékos önellátottság van a sertéshús területén, de ugyanakkor importál és exportál is alapanyagot – zárul az AM közleménye.

Kapcsolódó írásaink