Gazdaság

A fosszilis ipar sikertelen a metánkibocsátás csökkentéséért folytatott küzdelemben

A fosszilis tüzelőanyagokra épülő ipar sikertelen a metánkibocsátás csökkentéséért folytatott küzdelemben annak ellenére, hogy ígéretet tett a szivárgó infrastruktúrák felderítésére és helyreállítására – írta keddi jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A fosszilis ipar sikertelen a metánkibocsátás csökkentéséért folytatott küzdelemben
A szervezet jelentése szerint hiába az ígéret, kényszerítő intézkedések nélkül nem várható érdemi javulás (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Komka Péter

Az energiaipar mintegy 135 millió tonna metánt juttatott a légkörbe 2022-ben. A metán üvegházhatást okozó gáz, amely az ipari forradalom óta zajló globális hőmérséklet-emelkedés nagyjából egyharmadáért felelős.

A tavalyi kibocsátás csak kevéssel maradt el a 2019-es rekordtól annak ellenére, hogy jelentősen nőttek az energiaárak és a földgáz iránti kereslet is, ami ösztönzőleg hatott a metán megkötését célzó erőfeszítésekre.

A metán a földgáz fő összetevője, így a megkötött metán üzemanyagként értékesíthető.

Bár történt némi előrelépés, „még mindig túl nagy a kibocsátás, és nem csökken elég gyorsan” – hangsúlyozta közleményében Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója. Hozzátette: rövid távon a légkörbe kerülő metán mennyiségének csökkentése az egyik legolcsóbb lehetőség a globális felmelegedés mérséklésére.

„Egyszerűen nincs kifogás” – jegyezte meg.

Az energiaipar felelős az emberi tevékenységből származó metánkibocsátás negyven százalékáért. Az első helyen a mezőgazdaság áll.

Az IEA szerint az olaj- és gázkitermelésből származó metánkibocsátás a háromnegyedével csökkenthető a meglévő technológiákkal és egy szerény, az olaj- és gázvállalatok tavaly szerzett bevételének kevesebb mint három százalékát kitevő beruházással.

Bár több mint 150 ország tett ígéretet arra, hogy a 2020-as szinthez képest legalább harminc százalékkal csökkenti metánkibocsátását az évtized végéig, szakértők szerint kényszerítő mechanizmus híján nem lesz érdemi előrelépés.

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint több mint ötszáz, olaj- és gázipari műveletekből származó szuperkibocsátást észleltek a műholdak 2022-ben, és további száz eseményre figyeltek fel szénbányák környékén.

Kapcsolódó írásaink