Gazdaság

Lassult az OECD-országok GDP-növekedése a negyedik negyedévben

A tavalyi negyedik negyedévben 0,3 százalékra lassult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) szereplő országok GDP-növekedése a harmadik negyedévhez képest, amikor 0,4 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Lassult az OECD-országok GDP-növekedése a negyedik negyedévben
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A tavalyi második negyedévben 0,5 százalék, az első negyedévben pedig 0,3 százalék volt a negyedéves szintű gazdasági növekedés.

A G7-országok gazdasága a december végével záródott három hónapban 0,4 százalékkal nőtt az előző három hónappal összevetve, amikor nagyobb, 0,5 százalékos bővülést regisztráltak. Az eurózóna GDP-növekedése 0,3 százalékról 0,1 százalékra, az Európai Unióé pedig 0,3 százalékról nulla százalékra lassult.

Az Egyesült Államok GDP-je 0,7 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 0,8 százalékos bővülés után. A japán gazdaság 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévi 0,3 százalékos zsugorodás után, a brit GDP 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, és nem változott a negyedik negyedévben.

Eközben Németország és Olaszország GDP-je a december végéig tartó negyedévben 0,2 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévi egyaránt 0,5 százalékos emelkedés után.

Az OECD-országok közül a GDP a legnagyobb mértékben Lengyelországban csökkent negyedéves összevetésben, 2,4 százalékkal, míg a legjelentősebb negyedéves növekedés Írországban volt, 3,5 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink