Gazdaság

Pókok segíthetnék a paradicsomtermesztőket

A hernyó a paradicsom (és számos más növény) levelében, virágában, illetve fiatal termésében rág járatokat

A biológiai védekezés révén olyan kártevővel is elbánnak, amely már rezisztenssé vált a vegyszerekre – írta meg a National Geographic.

Pókok segíthetnék a paradicsomtermesztőket
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Veresi Paradicsom Kft.

Hazánkban egyelőre még nem terjedt az a dél-amerikai eredetű paradicsommoly (Tuta absoluta), amely Európa déli részén már súlyos károkat okoz – írta meg a National Geographic. A hernyó a paradicsom (és számos más növény) levelében, virágában, illetve fiatal termésében rág járatokat. Mivel nagyon szapora, ezért hatalmas kártételre is képes.

A Portsmouthi Egyetem kutatói a biológiai védekezést vizsgálták, mégpedig egy csoportosan élő pókfaj esetében, és arra jutottak, a Cyrtophora citricola, ami egy kerekhálós pók (keresztespók), jól bevethető a paradicsommoly ellen. A nem a klasszikus látványú, kerek hálót szövő faj hozzánk legközelebb Horvátországban él.

Mivel együttes erővel vadásznak, és nagy méretű, közös hálókat szőnek, ezért különösen alkalmasak a moly gyérítésére. A kutatók laborvizsgálatok során különféle rovarokat kínáltak fel a póknak, amely sikeresen megfogta az aknázómolyt, illetve a muslicát, de a nagyobb termetű rovarokat kevésbé.

Mivel e gyakran társas pókoknak nincsenek kannibál hajlamaik, ezért jobban megfelelnek a biológiai védekezésnek, mint a nagyobb termetű és agresszívebben vadászó pókok, amelyek egymást is felfalják. E faj azonban százas vagy akár ezres kolóniákat is alkothat, amely nemcsak hatékony védekezést jelent, de más ragadozókat, más pókokat is a területre vonzhat. A nagy felületű hálóik hatalmas mennyiségű repülő rovart tudnak megfogni.

A pókfaj élőhelye nagyjából azonos a terjedő paradicsommolyéval, így – mivel a ragadozó már jelen van az érintett területeken – emiatt nem is kell behurcolni egy potenciálisan veszélyes, idegen fajt. Egyetlen problémát találtak spanyol területen: egy apró fürkészdarázs sajnos e pók petéire pályázik, és ahol jelen van a darázs, ott rendkívüli módon lecsökkenti a pókok szaporodását.
Az Insects folyóiratban közzétettek szerint persze még számos más tényezőt is meg kell vizsgálni, például azt, hogy a pók jelenléte hogyan befolyásolja a paradicsom beporzását – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink