Gazdaság

Gazprom: Indul a Szibéria Ereje–2 és a Szojuz Vosztok gázvezeték projekt Kína irányába

A gázvezeték évente mintegy 50 milliárd köbméter gázt szállít majd Kínába

A Gazprom jelenleg a Szibéria Ereje–2 és a Szojuz Vosztok gázvezetékek projektjeinek elindítására készül Mongólián keresztül Kínába – mondta Alekszej Miller, a holding vezérigazgatója a Gazprom megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen – számolt be az eseményről az oroszhirek.hu. 

Gazprom: Indul a Szibéria Ereje–2 és a Szojuz Vosztok gázvezeték projekt Kína irányába
Indul a Szibéria Ereje–2 és a Szojuz Vosztok gázvezeték projekt Kína irányába
Fotó: TCC

„Jelenleg olyan projektek megvalósításának megkezdésére készülünk, mint a Szibéria Ereje–2, és a Mongólia területén keresztül haladó Szojuz Vosztok gázvezeték építésének megkezdése. A távol-keleti gázvezeték természetesen egy olyan összeköttetés, amely összeköti az ország európai részén általunk létrehozott gázszállítási rendszert a Keleti gázprogram keretében létrehozott gázszállítási kapacitásokkal” – mondta.

„Jelentős tapasztalatokat halmoztunk fel az Északi-sarkvidéken. Első kézből építettük fel szaktudásunkat, tapasztalatainkat és tudásunkat. A Gazprom új gázkitermelő központot hozott létre – a Jamalszkijt. Jelenleg új nagy szénhidrogén-termelő mezők fejlesztése folyik” – tette hozzá Miller.

2022 januárjában a Gazprom bejelentette, hogy nyilatkozatot írt alá a Szojuz Vosztok gázvezeték-projekt megvalósíthatósági tanulmányának eredményeiről Mongóliával. Ez a vezeték a Szibéria Ereje–2 folytatása lesz.

2022 novemberében Viktorija Abramcsenko orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a Szojuz Vosztok gázvezeték tervezési munkálatai 2023-ban befejeződnek.

A gázvezeték évente mintegy 50 milliárd köbméter gázt szállít majd Kínába. A Mongólia területén áthaladó gázvezeték teljes hossza 962,9 km lesz. A projekt építése 2024-ben kezdődhet meg, a gázvezetéken a szállítás pedig 2027–2028-ban indulhat el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom